Na hlavný obsah

Malé školy v prihraničných obciach zanikajú. Rovnaký osud postihol aj tú v Mníšku nad Popradom

Deti vozia do najbližšieho okresného mesta.

Malé školy v prihraničných obciach zanikajú. Rovnaký osud postihol aj tú v Mníšku nad Popradom
Na ilustračnej snímke škola. Foto: RTVS

Starostovia menších prihraničných obcí na severovýchode Slovenska hľadajú možnosti, ako využiť budovy zrušených škôl. Vyľudňovanie týchto oblastí totiž pokračuje a školáci ubúdajú. Len za posledné dva školské roky zaniklo v Prešovskom kraji 14 obecných základných škôl.

Kým na iných základných školách by zrejme zvonil školský zvonček a ohlásil ďalšiu vyučovaciu hodinu, v Mníšku nad Popradom je škola duchov. Detský krik ani školský zvonček tam nepočuť dlhé mesiace.

Posledný ročník 2019/2020 mali v škole 41 detí, čo je na deväť ročníkov neudržateľné číslo. „Demografický vývoj najviac postihuje malé dediny a nás to takisto postihlo. Museli sme základnú školu zrušiť úplne a deti vozíme do najbližšieho okresného mesta Stará Ľubovňa,“ priblížil starosta obce Mníšek nad Popradom Peter Žemba.

Škola pritom prešla rozsiahlou rekonštrukciou. Vymenili okná, podlahy, budovu zateplili, nakúpili nábytok, interaktívne tabule či počítače. „Je tam kopa preinvestovaných peňazí a čo ja viem, nie je to jediná škola, ročne končí oveľa viac škôl po dedinách,“ dodal starosta.

Zrušenej škole v Mníšku nad Popradom sa venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Regionálny úrad školskej správy to potvrdil. Len v Prešovskom kraji v roku 2021 zrušili päť a v roku 2022 ďalších deväť obecných základných škôl.

„Väčšinou to boli tzv. málotriedne školy, s ročníkmi prvý až štvrtý. Vzhľadom na malý počet žiakov už finančne nedokázali utiahnuť prevádzku týchto škôl. Ide o malé obce s nízkym počtom obyvateľov. Väčšinou sú to prihraničné obce v okresoch Svidník, Stropkov aj Humenné,“ uviedla Regionálny úrad školskej správy v Prešove Mária Takáčová.

Školy sa museli vzdať aj pri Stropkove

V obci Veľkrop pri Stropkove sa museli vzdať základnej školy už v roku 2009. „Ďalší školský rok zostávali traja žiaci. Nebolo to únosné pre obec, aby finančne zvládla takúto záťaž,“ priblížil starosta obce Veľkrop Marián Prokopič.

Trinásť rokov živili nádej, že sa podarí školu obnoviť. Nakoniec v nej urobili vojenské múzeum. Aj v Mníšku nad Popradom hľadajú pre budovu školy zmysluplné využitie. „Budova je jednoúčelová, nie viacúčelová a momentálne chátra,“ dodal starosta Žemba.

Mníšek nad Popradom má 624 obyvateľov, ale podľa slov starostu tam žije sotva polovica. Mladí odchádzajú a preto neverí, že by sa obecnú školu podarilo ešte niekedy otvoriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny