Na hlavný obsah

Medvedev: Moskva zruší obilninovú dohodu, ak G7 zakáže vývoz do Ruska

Rusko opakovane pohrozilo zrušením dohody.

Medvedev: Moskva zruší obilninovú dohodu, ak G7 zakáže vývoz do Ruska
Na snímke Dmitrij Medvedev. Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev v nedeľu (23. 4.) vyhlásil, že ak skupina G7 pristúpi k zákazu vývozu do Ruska, Moskva zareaguje zrušením dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských obilnín cez Čierne more. Vyplýva to zo správy agentúry Reuters.

Skupina G7 zvažuje takmer úplný zákaz exportu do Ruska. Uviedla to minulý týždeň japonská tlačová agentúra Kjódó s odvolaním sa na zdroje z vlády v Tokiu. Rusko opakovane pohrozilo ukončením svojej účasti na tzv. obilninovej dohode, ktorú predĺžili do 18. mája.

Medvedev na sociálnej sieti napísal, že zákaz vývozu do Ruska by znamenal recipročný zákaz dovozu z Ruska. Týkalo by sa to aj kategórií tovaru, ktoré podľa neho krajiny G7 potrebujú.

G7 údajne diskutuje o zmene sankčného režimu proti Rusku tak, aby sa vývoz do tejto krajiny automatický zakázal s výnimkou tovaru zaradeného na zoznam povolených produktov. V súčasnosti možno do Ruska predávať všetok tovar, ktorý nie je na sankčných zoznamoch.

Medvedev je dlhoročným spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina. Pôsobí ako podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a vedie vládnu komisiu pre výrobu zbraní pre vojnu na Ukrajine.

Moskva sa opakovane sťažovala na podmienky dohody o obilninách, ktorá je jediným významným diplomatickým úspechom počas 14-mesačnej vojny na Ukrajine. Vyhlásila, že z tejto iniciatívy sa stiahne, ak Západ nezruší obmedzenia vývozu ruských poľnohospodárskych produktov a hnojív.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet