Na hlavný obsah

Medzinárodný deň Rómov: Prezidentka im zaželala rovnoprávnosť a posudzovanie podľa činov

Tento deň pripomína najmä ich snahu o sebaurčenie.

Medzinárodný deň Rómov: Prezidentka im zaželala rovnoprávnosť a posudzovanie podľa činov
Na snímke prezidentka. Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová zaželala Rómom k ich medzinárodnému dňu, aby Slovensko bolo pre nich domovom, v ktorom môžu žiť rovnoprávne a kde budú posudzovaní podľa svojich činov, nie pôvodu či farby pokožky. Ako poznamenala v sobotu (8. 4.) na sociálnej sieti, mnohí majú inú skúsenosť, hoci sa snažia vytvárať v spoločnosti hodnoty ako ktokoľvek iný.

Na svojich cestách po Slovensku hlava štátu podľa svojich slov stretáva kreatívnych a zanietených ľudí, ktorí ako terénni alebo komunitní pracovníci, asistentky zdravia, omamy, dobrovoľníci, učiteľky, starostovia či ľudia z tretieho alebo korporátneho sektoru, mravčou prácou prinášajú potrebnú zmenu.

„Sú neraz tichšou, ale o to viac empatickejšou silou ľudskosti, ktorá potrebuje ďaleko viac podpory štátu aj od ľudí dobrej vôle. Aby mala navrch pred diskrimináciou, nenávisťou a vylučovaním, ktoré sú bolestivé a škodia nám všetkým,“ skonštatovala.

Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, pripomína najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu. Pred 52 rokmi, 8. apríla 1971, sa v britskom Orpingtone stretli zástupcovia Rómov z rôznych krajín sveta na kongrese, ktorý bol jedným z najvýznamnejších v histórii rómskeho národa. Spoločne sa dohodli na rómskej vlajke, prijali aj rómsku hymnu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko