Na hlavný obsah

Merkelová si prevzala vyznamenanie za zásluhy z rúk Franka-Waltera Steinmeiera

Pred Merkelovou dostali rad v tejto podobe len dve osobnosti.

Merkelová si prevzala vyznamenanie za zásluhy z rúk Franka-Waltera Steinmeiera
Na archívnej snímke bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/DPA

Bývalá dlhoročná nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok (17. 4.) z rúk spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera prevzala Rad za zásluhy Spolkovej republiky Nemecko. Merkelová dostala vyznamenanie najvyššieho stupňa, a to Veľkokríž v špeciálnom prevedení. Pred Merkelovou dostali rad v tejto podobe len dve osobnosti, a to bývalí kancelári Konrad Adenauer a Helmut Kohl.

Merkelová v ďakovnej reči povedala, že za prežitie v politike vďačí rodine, priateľom a dobrým kolegom. Poznamenala, že politiku mnohí označujú ako hadie jamu.

Steinmeier počas slávnostného ceremoniálu povedal, že Merkelová si vyznamenanie zaslúžila ako výnimočná politička, ktorá úspešne previedla Nemecko mnohými krízami. „Za vaše mimoriadne dlhé funkčné obdobie a za vašu mimoriadnu politickú cestu, na ktorej ste tak presvedčivo využili skúsenosti z diktatúry na posilnenie demokracie,“ povedal.

Prezident narážal na pôvod Merkelovej, ktorá sa síce narodila v Hamburgu na Západe, ale značnú časť života strávila na Východe v bývalej Nemeckej demokratickej republike (NDR). Merkelová pochádza z rodiny evanjelického farára, ktorý sa kvôli cirkevným záväzkom presťahoval do NDR.

Napriek tomu, že sa Merkelová narodila v Hamburgu, bola považovaná za prvého východonemeckého politika, ktorý stál na čele spolkovej vlády.

Steinmeier povedal, že vďaka Merkelovej Nemecko prekonalo všetky vážne krízy od finančnej cez migračnú až po pandémiu COVID-19 oveľa lepšie ako iné krajiny. Prezident spomenul aj kroky jej vlády v roku 2014 po tom, ako Rusko anektovalo autonómny ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruské povstanie v Donbase.

Steinmeier, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničných vecí, povedal, že bolo správne, že Nemecko na žiadosť Ukrajiny presadzovalo prímerie. Dodal, že dnes, po ruskej invázii na Ukrajinu, Nemecko koná inak. A že krajina je jedným z najväčších podporovateľov napadnutej Ukrajiny.

Mohla pozvať asi 20 ľudí

Scholz bol v pondelok jedným z hostí, ktorí sa ceremónie zúčastnili. Na zámku Bellevue, ktorý je berlínskym sídlom spolkového prezidenta a kde sa odovzdanie odohralo, boli okrem iného šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, manžel Merkelovej Joachim Sauer alebo poslanec a bývalý šéf kancelárkinho úradu Helge Braun.

Nemecké médiá uvádzajú, že niekdajšia kancelárka si mohla pozvať asi dvadsať hostí a že medzi nimi nebol nikto zo súčasného vedenia CDU. S terajším šéfom CDU Friedrichom Merzom mala Merkelová napäté vzťahy.

Skutočnosť, že Steinmeier zvolil pre Merkelovú najvyššiu možnú podobu radu, mnohí komentátori i politici vrátane tých z CDU kritizovala. Kritici bývalej kancelárke vyčítajú okrem iného prílišnú závislosť od plynu z Ruska, ustupovanie Moskve alebo rozhodnutie skoncovať s jadrovou energetikou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet