Na hlavný obsah

Mestská polícia by mala mať viac kompetencií, napríklad by mohli u vodičov kontrolovať alkohol

Návrh nového zákona ministerstva vnútra tento týždeň schválila vláda.

Mestská polícia by mala mať viac kompetencií, napríklad by mohli u vodičov kontrolovať alkohol
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mestské a obecné polície by mali mať viac kompetencií. Návrh nového zákona ministerstva vnútra tento týždeň schválila vláda. Podľa navrhovateľov je súčasný zákon už starý a v praxi spôsoboval problémy.

Mestskí policajti doteraz mohli zastaviť auto za priestupok, nemohli však skontrolovať či vodič predtým pil alkohol. Po novom by sa to malo zmeniť.

„Obecná polícia bude môcť napríklad merať u človeka či požil alkohol pred jazdou, takisto aj iný typ návykovej látky. Následne informáciu postúpi ďalej orgánom – príslušnému policajnému zboru,“ vysvetľuje hovorkyňa rezortu vnútra Zuzana Eliášová.

Rozšíreniu kompetencií mestských policajtov sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Rovnako nemohli mestskí policajti ani skontrolovať vodičské preukazy. „A potom po sto metroch, keď ho pustíte tak ten vodič na priechode pre chodcov zrazí dôchodcu a usmrtí ho. A prokuratúra sa vás opýta, ako je možné, že ste pustili tohto človeka ktorého ste mali na mieste zadržaného a mal zadržaný vodičský preukaz. Lebo sme nemali vedomosť o tom, že ten vodičský preukaz mal zadržaný a ten vodičský preukaz sme mu nekontrolovali,“ hovorí prezident Združenia náčelníkov mestských a obecných polícií Slovenska Ján Andrejko.

Nebudú musieť chodiť v označených uniformách

Novinkou bude aj to, že hliadky nebudú musieť chodiť označené v uniformách a niekedy tak môžu skôr zachytiť páchateľa. Obecný policajt bude tiež môcť v určitých prípadoch zasiahnuť aj vo svojom voľnom čase.

„Mestský policajt pokiaľ zakročí, tak nemá žiadnu ochranu zo zákona. Štátny policajt sa vyhlási, že je v službe a okamžite môže zakročiť. Mestský policajt riskuje to, že ho niekto zraní, že mu niekto ublíži na zdraví, a nechráni ho zákon,“ upozorňuje Andrejko.

Nový zákon by tak mal zjednotiť a zvýšiť niektoré kompetencie mestských policajtov. „Ak v niektorej oblasti a časti Slovenska nie je policajný zbor umiestnený a chýba tam ochrana alebo pomoc ľuďom, tak zvýšením kompetencií bude môcť obecná polícia nahradzovať túto službu,“ hovorí Eliášová.

Ak tento návrh prejde v parlamente, nové právomoci by mali mať mestskí a obecní policajti od začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko