Na hlavný obsah

Nezamestnanosť naďalej klesá. Počet mladých uchádzačov o prácu dosiahol druhú najnižšiu hodnotu od roku 2012

Analytik predpokladá pokles aj v najbližších mesiacoch.

Nezamestnanosť naďalej klesá. Počet mladých uchádzačov o prácu dosiahol druhú najnižšiu hodnotu od roku 2012
Ilustračná snímka pracujúcich ľudí v kancelárii. Foto: Unsplash

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v marci klesla na 5,61 percenta z februárových 5,76 percenta. Medziročne bola nižšia o 1,06 percentuálneho bodu. Pokles zaznamenali aj v počte mladých ľudí vo veku do 29 rokov, ktorí sú evidovaní ako uchádzači o zamestnanie. Dosiahol druhú najnižšiu hodnotu za posledných 11 rokov.

Klesol aj podiel disponibilných uchádzačov o zamestnanie na obyvateľstve v produktívnom veku na 4,29 percenta z februárových 4,40 percenta. Medziročne to bolo menej o 0,6 percentuálneho bodu. Informoval o tom v stredu (19. 4.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Najviac klesol počet nezamestnaných v troch krajoch, v ktorých je nezamestnanosť najvyššia. Sú to Prešovský, Banskobystrický a Košický kraj,“ doplnil Krajniak.

Pozrite si, aký bol vývoj miery nezamestnanosti vo vašom kraji:

Mladí ľudia na trhu práce

Ukazuje sa podľa Krajniaka, že sú kľúčové oblasti, v ktorých už je rezort schopný nielen dorovnávať, ale aj prekonávať predpandemické hodnoty. Jednou z týchto oblastí je práve znižovanie počtu mladých bez práce. Ich počet bol na konci marca 38 981, čo je druhá najnižšia hodnota od apríla 2012. „Pred pandémiou ich počet spravidla prekonával hranicu 40 000,“ povedal Krajniak.

Menej mladých bez práce bolo v sledovanom období iba v apríli 2019, a to 38 234. Najvyššie hodnoty dosahovali počty nezamestnaných ľudí do 29 rokov v období doznievania finančnej krízy v roku 2012 a 2013. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny zaznamenalo maximum v januári 2013 na úrovni 140 629 osôb, spomenuli predstavitelia rezortu práce.

Analytik Inštitútu sociálnej politiky Michal Tomajko očakáva, že nezamestnanosť by mohla poklesnúť aj v najbližších mesiacoch. „Sezónne zlepšenie nezamestnanosti na jar do značnej miery súvisí so stavebnými prácami. Je otázne, či v súčasných podmienkach dôjde k tak výraznému poklesu nezamestnanosti, aký by sa dal očakávať z predchádzajúcich rokov,“ skonštatoval analytik.

V porovnaní s februárom klesol v marci aj počet voľných pracovných miest. Zatiaľ čo vo februári ich bolo takmer 77-tisíc, v marci bol počet voľných pracovných miest niečo cez 76-tisíc. Najviac ich bolo v Bratislavskom kraji a najmenej v Prešovskom kraji. Počet voľných pracovných miest vhodných pre absolventov bolo v marci 38 621.

Téme sa venovali aj redaktorky RTVS Nikoleta Ferková a Diana Kovaľová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika