Na hlavný obsah

Milan Krajniak vyzval v súvislosti s Kažimírom na zdržanlivosť

Erik Tomáš upozorňuje, že rozsudok je neprávoplatný.

Na snímke vľavo poslanec NR SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vpravo.
Vľavo poslanec NR SR Erik Tomáš (Hlas-SD) a vpravo poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) počas diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vyzýva v súvislosti s prípadom guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra na zdržanlivosť. V podobnom duchu sa už predtým vyjadril aj jeho stranícky šéf Boris Kollár.

Reaguje tak na výzvy politikov, aby guvernér odstúpil zo svojej funkcie. „Je to jeho vec, či zváži svoje odstúpenie alebo nie. Nebudem robiť tlačovky a vyzývať ho na to,“ uviedol Krajniak.

Petra Kažimíra sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal za vinného z podplácania. Začiatkom mesiaca vydal trestný rozkaz, ktorý mu ukladá finančný trest vo výške 100-tisíc eur. Rozsudok nie je právoplatný, Kažimír trvá na svojej nevine.

Poslanec NR SR Erik Tomáš (Hlas-SD) upozorňuje práve na neprávoplatnosť rozsudku. „Na Petra Kažimíra sa máme pozerať ako na nevinného človeka, platí prezumpcia neviny. Neviem prečo, keďže ide o neprávoplatný rozsudok, by mal pán Kažimír odstupovať z funkcie,“ vyhlásil.

Tomáš odmieta aj to, že guvernér NBS zotrvaním vo funkcii, robí hanbu Slovensku. „Jediné škody ktoré Slovensko má, spôsobila táto vláda,“ uviedol.

Poslanec NR SR kritizoval aj premiéra Eduarda Hegera. Ten urobil tlačové vystúpenie priamo pred budovou Národnej banky Slovenska (NBS) a vyzval Kažimíra na odchod z funkcie. „Ide o stranícku kampaň,“ myslí si Tomáš.

Premiér si však za svojím vyhlásením stojí. „V každej rozumnej krajine by takýto človek odišiel z funkcie už pri obvinení, aby jej neškodil,“ povedal v sobotu (15. 4.) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Tomáš za problém s ukrajinským obilím viní vládu

V prípade kontaminovaného obilia z Ukrajiny, ktoré sa ocitlo na slovenskom trhu ide podľa Milana Krajniaka o závažný problém. Pripomenul, že dohoda o vývoze obilia medzi Tureckom, Ruskom a Ukrajinou mala pomôcť nielen ukrajinským poľnohospodárom, ale najmä ľuďom v Afrike, aby nehladovali.

Poľsko a Maďarsko už pristúpili k zákazu dovozu obilia, ale aj iných potravín z Ukrajiny. „Očakávam, že pokiaľ nedôjde k dohode na úrovni EÚ, tak dôjde k separátnemu riešeniu na Slovensku,“ uviedol Krajniak.

Tomáš za problémom s ukrajinským obilím vidí neschopnosť ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nom. OĽANO) a neschopnosť vlády. „Ide o veľmi nezodpovedný prístup, toto sa vôbec nemalo stať. Očakávame od ministra razantné kroky,“ zdôraznil.

Podľa neho treba dovoz obilia z Ukrajiny okamžite zastaviť. „Na Slovensko sa dostala kontaminovaná pšenica a slovenskí farmári majú plné sýpky obilia, ktoré nevedia predať,“ upozornil na dva hlavné problémy.

Milan Krajniak vyhlásil, že nesúhlasí s návrhom Igora Matoviča, aby matky detí do 15 rokov a s príjmom menším ako 2-tisíc eur mesačne neplatili daň z príjmu. Tomáš tento návrh označil ako „predvolebný“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko