Na hlavný obsah

Mimovládne organizácie kritizujú zriadenie súkromných nadácií

Ministerstvo spravodlivosti napriek tomu novelu zákona predloží na schvaľovanie.

Mimovládne organizácie kritizujú zriadenie súkromných nadácií
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: RTVS

Zriadenie súkromných nadácií, ktoré by pomohli LGBT+ párom so spravovaním spoločného majetku, mimovládne organizácie kritizujú. Ministerstvo spravodlivosti napriek tomu novelu zákona predloží na schvaľovanie.

Martina vlastní s partnerkou byt, v ktorom majú podielové spoluvlastníctvo. Keďže chcela mať v prípade problémov záruku majetkového vyrovnania, rozhodli sa žiť za hranicami.

„Sme zosobášené v Rakúsku, máme tam tiež vlastnú nehnuteľnosť a sme tam vlastne ako bezpodielové vlastníctvo, ako manželky. Na Slovensku toto vôbec možné nie je,“ ozrejmila Martina.

Nadáciám, ktoré by pomohli LGBT+ menšine sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Dať peniaze do nadácie pre ňu riešením nie je. „Nemyslím si, že je to niečo čo nám naozaj pomôže a dorieši túto situáciu,“ dodala Martina.

Podľa Iniciatívy inakosť, návrh novely zákona nebude slúžiť bežným LGBT+ párom, spravovanie nadácie je totiž finančne aj administratívne náročné.

Hromadná pripomienka

Nadácie a mimovládne organizácie poslali ministerstvu spravodlivosti hromadnú pripomienku, ktorú podpísalo viac ako 1 200 občanov. Nepáči sa im ani využitie nadácií na takéto účely.

„Nadácie sú súkromné peniaze, ktoré slúžia na verejnoprospešný účel, tak tým, že tam pridáte súkromné nadácie, zrazu hovoríte, že ten účel nie je podstatný, lebo hovoríte, že to pôjde v prospech nejakých konkrétnych ľudí. A to je práve to narušenie,“ uviedol Filip Vagač, splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti.

Aj podľa právnikov to môže byť pre ľudí zavádzajúce.

„Ľudia, ktorí inak podporujú nadácie sa môžu začať báť – lebo oni teraz vedia, že podporujem nadáciu, ide to na verejnoprospešný účel a zrazu to nemusí ísť na verejnoprospešný,“ povedal Ivan Syrový, advokát.

„Z toho dôvodu jednoducho apelujeme na to aby tento materiál bol stiahnutý a aby sa naozaj rokovalo o tom, aby sa presunul do sféry súkromného práva a úplne inej regulácie,“ vysvetlila Eva Brxatorisová, advokátka Nadácie Pontis.

Ministerstvo však na podaní návrhu trvá, pripomienkami sa vraj zaoberalo.

„Avšak pri týchto rokovaniach som nepočul jediný vecný argument a jedinú námietku, ktorá by odôvodňovala akékoľvek pochybnosti respektíve riziká spojené zo zavedením súkromných nadácií,“ dodal Viliam Karas, poverený minister spravodlivosti SR.

Poverený minister argumentuje, že všetky okolité krajiny takéto nadácie majú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko