Na hlavný obsah

Minister vnútra odovzdal prvých 37 áut v novom dizajne, väčšina pôjde policajtom

Autá prerozdelia v rámci Bratislavy, Nitry a Trnavy.

Minister vnútra odovzdal prvých 37 áut v novom dizajne, väčšina pôjde policajtom
Dočasne poverený minister vnútra SR Roman Mikulec odovzdal vo štvrtok prvých 37 áut v novom dizajne. Foto: TASR

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec vo štvrtok (13. 4.) odovzdal prvých 37 áut v novom dizajne. Väčšina z vozidiel pôjde Policajnému zboru, tie majú nový polep a žlto-modrý vizuál. Autá prerozdelia rámci Bratislavy, Nitry a Trnavy.

Rezort nakúpil spolu 150 áut v celkovej sume vyše 3,4 milióna eur, ktoré bude postupne dodávať.

Vozidlá pridelia na krajské riaditeľstvá Policajného zboru v Bratislave, Nitre a Trnave a tiež útvarom ministerstva vnútra (MV), Národnej centrále osobitných druhov kriminality, sekcii krízového riadenia a Vikariátu Ordinariátu Ozbrojených síl SR. Nahradia zastaraný vozový park, ktorý podľa MV musia zmodernizovať.

„Podarilo sa obstarať prvé vozidlá s novými polepmi, ktoré odovzdáme dnes príslušníkom Policajného zboru do výkonu a niektoré aj nepomaľované,“ povedal Mikulec. Časom bude podľa neho vozidiel viac ako 150.

„Už dlhú dobu sme avizovali, že chceme výrazne obnoviť vozový park. Deväť rokov sa nikto nezaoberal tým, akým spôsobom a hlavne koncepčne obstarávať vozidlá,“ dodal.

Cieľom je omladiť vozový park

Štátny tajomník rezortu Tomáš Oparty pripomenul, že nákup 150 vozidiel je súčasťou koncepčného plánu obnovy vozového parku MV. Naplánovali ho na desať rokov.

„Cieľom je obnovenie zastaraného vozového parku. Priemerný vek vozového parku je na úrovni 10 rokov, chceme to znížiť na 6,5 roka. Sledujeme tým zvýšenie bezpečnosti posádok, výrazné úspory čo sa týka servisu a údržby a výrazné úspory v nákladoch na pohonné hmoty. V neposlednom rade je tu ekonomický faktor, významne znižujeme emisné zaťaženie,“ vyhlásil.

Vozidlá značky Kia hradili z rozpočtu rezortu vnútra. Z prvých 37 áut je 29 v policajnom prevedení a osem v civilnom prevedení, tie určili pre útvary MV. Ďalšie autá dodajú po úprave na policajné prevedenie s príslušenstvom.

Zdroj: Ministerstvo vnútra

„Zo zakúpených 150 kusov vozidiel 100 áut upravili na policajné prevedenie s príslušenstvom v novom dizajne, žlto–modrý vizuál policajných vozidiel,“ skonštatoval Oparty.

Súčasťou výbavy týchto vozidiel je svetelné a zvukové výstražné zariadenie s určením pre Políciu SR, nový polep, žlto-modrý vizuál, príprava na rádiostanicu, kamera za čelným sklom, zosilnené poťahy, opačné zapínanie bezpečnostného pásu vzadu či tmavé slnečné fólie.

Ďalších 50 kusov vozidiel je v civilnom prevedení. Určené sú služobným útvarom Prezídia Policajného zboru a MV SR. Z nich 20 áut upravili a ich súčasťou sú tzv. skryté majáky aj príprava na rádiostanicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko