Na hlavný obsah

Ministerstvo investícií zmenilo adresu. Veronika Remišová hovorí, že ušetria, opozícia tvrdí opak

Hlas-SD hovorí o plytvaní.

Ministerstvo investícií zmenilo adresu. Veronika Remišová hovorí, že ušetria, opozícia tvrdí opak
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vyše tisíc úradníkov z Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR sa presťahovalo do mrakodrapu v Bratislave. Veronika Remišová to na úrade vlády obhajovala tým, že ušetrí peniaze. Opozícia to odmieta.

Nedávne sťahovanie ministerstva investícii zo svojich budov do prenajatých priestorov kritizuje opozičný Hlas-SD. Vidí za ním plytvanie.

„Keby pani Remišová neurobila vôbec nič, a nechala by zamestnancov tam, kde boli dovtedy, platila by za 10 rokov 31 miliónov eur. Tým, že ich presunula do luxusného mrakodrapu všetkých pokope, bude platiť za 10 rokov 38 milionov eur,“ tvrdí poslanec NR SR Richard Raši (Hlas_SD).

„Richard Raši by sa mal vrátiť na základnú školu a zopakovať si prvácku matematiku. Za Pellegriniho vlády prenájom všetkých priestorov stál daňových poplatníkov v priemere 13,65 eur/m2 mesačne. My sme vysúťažili oveľa nižšiu cenu 10,71 eur/m2. Na desaťročnom nájme vďaka tomu – na rozdiel Pellegriniho vlády – šetríme daňovým poplatníkom milióny eur,“ oponuje vedúci tlačového oddelenia ministerstva Andrej Ďuríček.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Martin Záruba:

NKÚ vyzýva inštitúcie, aby prenajímali efektívne

Útvar hodnoty za peniaze nedáva ministerstvám odporúčanie na cenu za prenájom, ale na veľkosť priestoru pre každého zamestnanca. Vychádza pritom zo zahraničnej praxe.

„Toto je v súkromnom sektore 10-15 štvorcových metrov na zamestnanca. Vo verejnom sektore v Británii sú na seba ešte prísnejší tam je to 9 štvorcových metrov pri nových priestoroch a 12 štvorcových metrov pri rekonštrukcii existujúcich,“ priblížil riaditeľ investičnej autority – Útvar hodnoty za peniaze Martin Kmeťko.

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) vo svojej analýze štátnych prenájmov zistil, že úrady platia rôzne ceny za prenájmy aj na tej istej adrese. Vyzýva preto inštitúcie aby si prenajímali budovy efektívne.

„Podľa výsledkov analýzy NKÚ je viacero prenájmov pre štát nevýhodných,“ upozornila hovorkyňa úradu Daniela Bolech Dobáková.

Podľa premiéra rezorty pri prenájmoch komunikujú s ministerstvom financií. Kam sa úradníci presťahujú vzíde z verejného obstarávania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko