Na hlavný obsah

Ako sa mladí židovskí bojovníci s minimálnym výcvikom sa postavili proti nacistickým jednotkám

Pred 80 rokmi začalo povstanie vo Varšavskom gete.

Ako sa mladí židovskí bojovníci s minimálnym výcvikom sa postavili proti nacistickým jednotkám
Archívna snímka. Foto: RTVS

Nacisti počas druhej svetovej vojny systematicky likvidovali príslušníkov takzvaných menejcenných rás. Ak holokaust vnímame ako celok – teda vraždenie Židov, Rómov, Slovanov, duševne chorých, homosexuálov a ďalších skupín obyvateľov – celkový počet obetí presiahol 10 miliónov.

Najviac ich bolo zo židovskej komunity. V stredu (19. 4.) uplynulo 80 rokov od vypuknutia najväčšej akcie židovského odboja počas druhej svetovej vojny.

Vo Varšavskom gete, ktoré bolo najväčším v Európe, sústredili nacisti okolo 380-tisíc Židov. Do roku 1943 väčšinu z nich vyviezli do vyhladzovacích táborov a postupne plánovali odsunúť aj zvyšných.

To sa však nemeckým vojakom nepodarilo. Prepadli ich totiž ozbrojení bojovníci, ktorí v takýchto útokoch pokračovali, až kým deportácie na čas neprestali. Židovský odboj sa následne začal pripravovať na obranu.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

Týchto bojovníkov bolo 750 až 1 300. Povstanie sa začalo 19. apríla 1943, keď do geta vtrhli nemecké jednotky, ktorého ho mali zlikvidovať.

„Povstanie je takou vecou, ktorá je organizovaná. Jedného dňa vypukne, má stanovené osobné ciele a to, čo sa má stať víťazstvom. Tu žiadna z podmienok nebola splnená. Nebola dokonca ani nádej na to, že zvíťazíme, že sa niekto zachráni a že sa niečo zmení,“ uviedol jeden z vodcov povstania Marek Edelman.

Mladí ľudia s minimálnym výcvikom

Medzi bojovníkmi bolo najviac mladých ľudí. Mali len krátky výcvik, v ktorom sa naučili strieľať či hádzať granáty a zápalné fľaše.

„Na začiatku som sa cítila veľmi nesvoja. Ako to? Mám zabíjať? Stať sa vrahyňou? Ale na druhej strane, keď som hodila prvý granát a boli to granáty vlastnej výroby, cítila som sa skutočne hrdá. To bolo niečo,“ spomína účastníčka povstania Masza Puttermilch.

Nacisti boli útokom prekvapení a museli sa z geta stiahnuť. „Pamätám sa, že neboli schopní nás prekonať. Po nejakom čase sa vrátili s niekoľkými tankami a my sme na nich hodili fľaše s benzínom. Dva tanky zhoreli aj s Nemcami,“ dodáva Masza.

Nemci sa však znova vrátili a zmenili taktiku. Vyhadzovali do vzduchu a zapaľovali dom po dome. Do pivníc púšťali jedovatý plyn. Na konci apríla bola väčšina domov vypálená alebo zrovnaná so zemou.

Informácie o skutočných stratách sa líšia. Neprežila asi tri štvrtina povstalcov a v gete počas povstania zahynulo približne 12-tisíc Židov. Trojnásobne viac zajali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet