Na hlavný obsah

Mnohí budúci prváci sú závislí od mobilov či počítačov a potrebujú získať sociálne návyky

Zisťujú to učitelia na zápisoch.

Mnohí budúci prváci sú závislí od mobilov či počítačov a potrebujú získať sociálne návyky
Ilustračná snímka.

Zápisy detí do škôl sú v plnom prúde. Učitelia zisťujú, ako sú na tom budúci prváci. Na zápisy prichádzajú deti, ktoré zažili obdobie pandémie a izolácie. Viaceré si musia odvykať od mobilov a počítačov, získavať sociálne návyky.

Deti by mali byť pred nástupom do školy zrelé telesne, rozumovo, psychicky, sociálne aj emocionálne.

„Každá škola si sleduje, či dieťa pozná základné farby, ako reaguje na pokyny učiteľa, či vlastne dokáže vydržať nejakých 15 minút robiť nejakú činnosť, či ovláda nejaké základy grafomotoriky,“ uviedla riaditeľka ZŠ s MŠ, Dubová ul., Bratislava Eva Dubeňová.

Zrelosti budúcich prvákov s v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Na dobehnutie menších nedostatkov stačia štyri mesiace od zápisu do nástupu do školy v septembri. Obmedzenia počas pandémie však niektoré problémy u detí prehĺbili.

„Nie sú zvyknuté vytvárať nejaké kamarátske vzťahy, niekedy nie sú ochotné počúvať pokyny učiteľa, ale čo najviac vidíme – niektoré sú závislé vlastne od počítača alebo tabletu už v takomto rannom veku,“ podotkla Dubeňová.

Ak dieťa v šiestich rokoch nie je dostatočne zrelé platí, že vek je len číslo a je lepšie nástup do školy odložiť o rok.

„Odklad školskej dochádzky by mal spolu s rodičom, učiteľom, určite určiť aj odborník. Keď dieťa nejde pripravené do školy, že tam naozaj príde a neuspeje v konkurencii svojich kamarátov a rovesníkov, tak bude mať oveľa väčší stres a dá sa povedať, že aj stratí motiváciu do učenia,“ tvrdí detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková.

Problémy sa dajú riešiť aj po nástupe

V prípade, že dieťa nastúpi do školy a až následne sa zistí, že nie je ešte celkom školsky zrelé, sú dve možnosti. Intenzívne s ním pracovať, alebo návrat naspäť do škôlky.

Niektoré problémy u detí odhalí až zápis do školy, čo je podľa združenia Rodičia neskoro. Štát by im mohol predchádzať podporou odborníkov v predškolských zariadeniach.

„Máme pocit, že práve tie roky pred tým nástupom do školy sú dobré na to, aby hlavne rodič vedel, že jeho dieťa možno má nejaké špecifické problémy, alebo naopak niečím vyniká,“ vysvetlil spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ OZ Rodičia.sk Matej Stuška.

Zápisy budúcich prvákov na základných školách potrvajú do konca apríla. Rodičia dostanú rozhodnutia o prijatí detí v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko