Na hlavný obsah

Mnohí príbuzní ťažko chorých ľudí nevedia, že majú nárok na dlhodobé ošetrovné

Systém pritom už dva roky umožňuje čerpať až 90 dní OČR-ky.

Mnohí príbuzní ťažko chorých ľudí nevedia, že majú nárok na dlhodobé ošetrovné
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Mnohí príbuzní ťažko chorých ľudí nevedia, že majú nárok na dlhodobé ošetrovné, takzvanú OČR-ku. Upozorňujú na to organizácie na ochranu pacientov. Náš systém pritom už dva roky umožňuje čerpať až 90 dní na starostlivosť o blízkeho.

Petra Vláčilová sa už dva mesiace stará o otca s onkologickým ochorením v terminálnom štádiu. Otec si prial prežiť posledné dni doma. Obávala sa, že bude musieť dať v práci výpoveď alebo čerpať neplatené voľno.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„Nevedeli sme, ako si poradíme, lebo už bolo treba, aby s ním ozaj bol niekto doma. Vďaka tomu, že nám z mobilného hospicu povedali o možnosti novej dlhodobej OČR-ky, tak nám to zachránilo situáciu,“ priblížila Petra Vláčilová.

Čerpať dlhodobú OČR-ku umožňuje náš sociálny systém už dva roky. Napriek tomu pacienti a príbuzní o tejto možnosti často nevedia.

„Stáva sa aj to, že napríklad v nemocnici dostanú informácie, že zabezpečte si opatrovateľskú službu a odchádzajú s tým domov a prídu na to, že je to veľmi zložitý proces. Kým by sa im podarilo zabezpečiť opatrovanie svojho príbuzného, tak by sa mohli starať oňho doma,“ uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová.

„Dávka dlhodobé ošetrovné je určená poistencom, ktorí sa starajú o chorého blízkeho príbuzného po ukončení jeho hospitalizácie, ktorá musí trvať minimálne päť dní. Alebo o blízkeho príbuzného, ktorý je umierajúcim paliatívnym pacientom,“ ozrejmila Jana Hrabková z komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne.

V prípade umierajúceho pacienta podpisuje nárok na OČR-ku paliatívny lekár. Pri dlhodobo chorých pacientoch musí tlačivo potvrdiť lekár v nemocnici po ukončení minimálne päťdňovej hospitalizácie. Potvrdenie sa v tomto prípade nedá dať spätne a nárok zaniká.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko