Na hlavný obsah

Množstvo telesného tuku či hladina cholesterolu. Aj toto vám tento týždeň bezplatne vyšetria

Prehliadky sú zamerané najmä na nadváhu a obezitu.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Kto má záujem, môže sa nechať tento týždeň bezplatne vyšetriť v poradniach zdravia. Prehliadky sú zamerané najmä na nadváhu a obezitu. Ide o rizikové faktory pri vzniku kardio-vaskulárnych ochorení.

V Poradniach zdravia Úradu verejného zdravotníctva SR záujemcom odmerajú napríklad množstvo telesného tuku, stav kostrového svalstva či hodnotu cholesterolu.

“Zámerom základnej poradne zdravia je predchádzať chronickým neinfekčným ochoreniam cez vyhľadávanie a stanovovanie rizikových faktorov,” spresnila Eva Schnitzerová, Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva Košice (RÚVZ KE).

Téme Poradní zdravia sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

“Snažíme sa ešte pýtať na anamnézu rodinnú – osobnú, a tak vyhodnocujeme celkové skóre u klienta,” dodala Mária Holovková, pracovníčka Poradne zdravia RÚVZ KE.

V prípade, že výsledky meraní ukážu akékoľvek zdravotné riziko či potrebu ďalších vyšetrení, pacient by mal navštíviť svojho praktického lekára.

Zdravie máme len jedno a ani zďaleka nie je samozrejmosťou. Aj na to poukazujú poradne zdravia po celý rok.

“Môžeme zistiť napríklad kardiovaskulárne riziko u klienta, alebo riziko nadhmotnosti obezity, respektíve ďalšie riziká a na tieto toho daného klienta upozorníme,” ozrejmila Schnitzerová.

“Keďže poradne zdravia sú zamerané na prevenciu, sú určené pre ľudí, u ktorých je ešte možné predchádzať ochoreniam vďaka včasnému vylúčeniu zdravotných rizík,” doplnila Dáša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

“Je to rýchle vyšetrenie, netreba dlho čakať. Za pol hodiny už má výsledky a má aj zhodnotené celkové skóre,” dodala Mária Holovková, pracovníčka Poradne zdravia RÚVZ KE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko