Na hlavný obsah

Mobilizácia v Česku? Cvičenie vojenských odvodov zneužili na šírenie dezinformácií

Nácvik sa koná pravidelne každý rok.

Mobilizácia v Česku? Cvičenie vojenských odvodov zneužili na šírenie dezinformácií
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mobilizácia. Slovo, ktoré v čase invázie Ruska na Ukrajinu, spôsobuje paniku. A v poslednej dobe ho často akcentuje dezinfoscéna. Napríklad v Česku aktuálne upútali jej pozornosť plánované nácviky vojenských odvodov. Podobné cvičenia sa konajú každý rok. Doteraz zostávali bez povšimnutia.

Asi najslávnejší vojenský odvod v histórii českého filmu bol ten v Dobrom vojakovi Švejkovi. Ten reálny vyzerá inak. Raz ročne ho armáda za asistencie lekárov nacvičuje. Tento rok poslali kraje pozvánku na cvičenie i praktickým lekárom.

„Celé cvičenie sa týka 200 vojakov z povolania a aktívnych vojakov zálohy. Účasť miestnych samospráv a praktických lekárov je na dobrovoľnej báze. Vždy sú to jednotlivci. Pokiaľ by som mal uviesť číslo, je to do 12 lekárov za celú republiku,“ uviedol hovorca Generálneho štábu Armády ČR Ivo Zelinka.

„Žiadna konkrétna požiadavka na počty lekárov nevzišla a ja si myslím, že je to niečo, čo by malo byť plošné,“ dodal predseda Združenia praktických lekárov ČR Petr Šonka.

Českej dezinfoscéne sa venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Dezinformácia vyvolala hystériu

Z dobrovoľnej pozvánky pre praktikov, z ktorých sa ho reálne zúčastnia jednotlivci, dokázala dezinformačná scéna vyrobiť nečakanú kauzu.

„Inými slovami, lekári a sestry sa budú školiť v tom, ako odvádzať civilistov v prípade vyhlásenia mobilizácie,“ napísal na svojom facebooku český dezinformátor a aktivista Jindřich Rajchl.

Masívne zdieľaný príspevok na sociálnych sieťach, vyvolal hystériu z možnej mobilizácie. Stal sa tak hlavným lákadlom na nedeľnú demonštráciu v Prahe.

„Nepovažujem to za omyl, ale za úmyselnú dezinformáciu. Už z toho e-mailu jasne vyplýva, že je to cvičenie, a je to dobrovoľné. Tú dezinformáciu takto rozhodne nenapísali,“ dodal Zelinka.

Toto mobilizačné cvičenie odvodov nie je novinka, organizujú ho už deviatykrát. S tým rozdielom, že sa nebude realizovať po krajoch postupne, ale vo všetkých súčasne, a vyvrcholí 18. mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet