Na hlavný obsah

Muž, ktorý nožom bodol 15-ročné dievča, putuje do väzby

Spôsobil jej poranenie brucha, jej stav je však už stabilizovaný.

Muž, ktorý nožom bodol 15-ročné dievča, putuje do väzby
Polícia sprevádza útočníka na súdne pojednávanie. Foto: RTVS

Dvadsaťdvaročného muža, ktorý v Banskej Bystrici nožom zaútočil na 15-ročné dievča poslal sudca do väzby. Útočník jej spôsobil poranenia brucha. Zdravotný stav napadnutého dievčaťa je už stabilizovaný.

Dôvodov na vzatie páchateľa do väzby bolo podľa prokurátora Dalibora Považana viacero. „Je tu dôvodná obava, že utečie alebo sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu, alebo že bude pokračovať v trestnej činnosti,“ vysvetlil Považan.

Páchateľ si vybral svoju obeť náhodne na ulici. Po útoku z miesta činu ušiel a následne sám telefonicky kontaktoval políciu. Podľa výsledkov testov nebol pod vplyvom alkoholu ani iných návykových látok. Polícia najprv čin právne kvalifikovala ako ublíženie na zdraví.

Prípad sledovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

„Neskôr došlo k zmene právnej kvalifikácie na obzvlášť závažný zločin vraždy spáchaný v štádiu pokusu. Po vykonaní viacerých procesných úkonov tak rozhodol krajský vyšetrovateľ,“ priblížila Petra Kováčiková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

„Treba skúmať duševný stav. Samozrejme, že to konanie ľutuje a mrzí ho to,“ uviedol páchateľov obhajca Rastislav Urbáni. Útočník dievčaťu spôsobil rozsiahle poranenia brušnej dutiny, vrátane aorty a pečene. V detskej fakultnej nemocnici muselo podstúpiť operáciu. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný.

„Pacientka sa zo zranenia po operácii zotavuje veľmi dobre, započala aj rehabilitáciu. Jej zdravotný stav však skomplikovala infekcia dýchacích ciest, takže jej hospitalizáciu zatiaľ nemôžeme ukončiť,“ povedala hovorkyňa nemocnice Jana Petríková.

V prípade dokázania viny mužovi hrozí trest odňatia slobody na 20 až 25 rokov, alebo trest odňatia slobody na doživotie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny