Na hlavný obsah

Muž, ktorý v škole v Kazani zastrelil deväť ľudí, si má odpykať doživotie

Odsúdil ho Najvyšší súd autonómneho Tatárstanu.

Muž, ktorý v škole v Kazani zastrelil deväť ľudí, si má odpykať doživotie
Na snímke je budova základnej školy, v ktorej vraždil Iľnaz Gaľavijev. Foto: RTVS

Najvyšší súd autonómneho Tatárstanu vo štvrtok (13. 4.) odsúdil na doživotie muža, ktorý v máji 2021 v škole v Kazani, zastrelil deväť ľudí. Sám školu v minulosti navštevoval.

Iľnaz Gaľavijev, ktorý pri vyšetrovaní aj pred súdom priznal vinu, si má trest odpykať vo väzenskom tábore so zvláštnym režimom, uviedli ruské médiá. Doživotie navrhla obžaloba. Obhajoba žiadala súd, aby muža zbavil trestnej zodpovednosti a poslal ho na liečenie.

„Príčinou tragických udalostí bola Gaľavijevova snaha napodobniť správanie neformálnych lídrov jednej z deštruktívnych subkultúr, o ktorej čerpal informácie z internetu. Pri útoku toto správanie napodobňoval,“ citovala agentúra TASS vyjadrenie vyšetrovateľov. Dodali, že po vyšetrení u psychológov a psychiatrov znalci označili obžalovaného za príčetného.

Väčšina obetí boli deti vo veku 13 a 14 rokov, zomreli tiež dve zamestnankyne školy. Jednou z nich bola 25-ročná učiteľka angličtiny, ktorá sa pokúsila žiakov brániť. Niektorí žiaci sa pokúsili zachrániť skokom z okien z tretieho poschodia. Celkovo hospitalizovali 23 zranených. Podľa obžaloby ujmu na zdraví utrpelo celkovo 139 osôb.

Zbraň držal legálne

Streľbu v škole rozpútal vtedy devätnásťročný Ilnaz Gaľavijev, bývalý žiak školy, legálne držanou zbraňou. Podľa spravodajského serveru Meduza tatárske úrady potvrdili, že zosnoval útok sám, aj keď pôvodne niektoré médiá informovali, že mal komplicov.

Povolenie na obstaranie zbrane dostal necelé dva týždne pred útokom. Podľa vyšetrovateľa útočník zo svojej zbrane vypálil 17 striel.

Podľa videa, ktoré zverejnil ruský informačný kanál Mash, kráčal maskovaný útočník k škole so zbraňou v rukách bez toho, aby ju schovával. Ochranka v škole už niekoľko rokov nebola, iba tlačidlo, ktorým sa signalizuje nebezpečenstvo.

Strelec použil rovnakú brokovnicu ako 18-ročný študent školy, ktorý v roku 2018 usmrtil 20 ľudí v Kerči na anektovanom Kryme, uviedol Mash.

O streľbe vypovedala žiačka školy

Udalosti opísala ruská redakcia BBC žiačka 10. triedy Alisa. Tá bola na hodine angličtiny, keď sa začali ozývať rany a neskôr streľba. Alisini spolužiaci bežali k oknám, pretože z druhého poschodia sa dalo dostať na zem cez rímsu. Alisa to však nestihla.

„Cestou som zabehla do inej triedy a povedala som, že sa strieľa. Potom riaditeľ z reproduktora oznámil, že sa máme zatvoriť,“ vypovedala Alisa.

„Ticho sme sedeli pri oknách. Počuli sme výstrely, výbuchy a krik. Potom niekto zaklepal na dvere. Mysleli sme si, že to môže byť priamo on. Nereagovali sme,“ uviedla. Po nejakom čase dvere triedy vylomili príslušníci špeciálnych policajných jednotiek a vyviedli školákov na zadný dvor.

Medzitým sa pri budove školy zbehli rodičia. „Tých ale (dovnútra) nepúšťali. Niektorí z nich kričali ‚Vráťte nám naše deti!‘ Bol to strašný pohľad, panika,“ opísal BBC miestny novinár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet