Na hlavný obsah

Muž obvinený z úniku dokumentov zverejňoval citlivé informácie oveľa skôr

Mal to robiť aj vo väčšom rozsahu, než sa predpokladalo.

Muž obvinený z úniku dokumentov zverejňoval citlivé informácie oveľa skôr
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zamestnanec Vzdušných síl Národnej gardy USA Jack Teixeira, obvinený z nedávneho úniku tajných dokumentov amerického ministerstva obrany, zrejme zverejňoval na internete citlivé informácie o dlhé mesiace skôr a v oveľa väčšom rozsahu, než sa doteraz predpokladalo.

V sobotu to napísal denník The New York Times (NYT) a následne portál britskej televízie Sky News. Teixeira čelí v USA obvineniu zo špionáže, keďže v malej online hráčskej skupine sa objavili uniknuté citlivé dokumenty Pentagónu. Internetovú skupinu viedol tento mladík – člen gardy so špecializáciou na spravodajskú činnosť.

Medzi uniknutými dokumentmi boli také, podľa ktorých na Ukrajine operujú západné špeciálne sily a obsahovali aj podrobnosti o plánovanej protiofenzíve ukrajinských síl.

Úniku informácií sa venovala aj redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

Priatelia tvrdili, že Teixeira sa členom online skupiny chválil, že má prístup k utajovaným informáciám. Následne tejto malej uzavretej skupine poskytol fotografie dokumentov. 

Denník NYT však teraz v novej správe píše, že online profil zodpovedajúci 21-ročnému Teixeirovi zverejňoval tajné americké dokumenty aj oveľa väčšej skupine a oveľa skôr. Začal s tým krátko po spustení invázie Ruska na Ukrajine.

Podľa denníka NYT tieto dokumenty obsahovali podrobnosti o obetiach medzi ruskými a ukrajinskými vojakmi, o činnosti ruských špionážnych služieb a aktuálne informácie o pomoci poskytovanej Ukrajine.

Voči Teixeirovi, ktorého zatkli minulý týždeň vo štvrtok (13. 4.), vzniesli jedno obvinenie z porušenia zákona o špionáži. Konkrétne za nezákonné kopírovanie a premiestňovanie citlivých vládnych materiálov o obrane.. Aj druhé obvinenie týkajúce sa prenosu obranných materiálov na nepovolené miesto.

Podľa právnych expertov mu môžu hroziť aj ďalšie obvinenia, v závislosti od toho, aké dôkazy budú proti nemu zhromaždené. Ak ho uznajú za vinného z porušenia zákona o špionáži, hrozí mu až desaťročné väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet