Na hlavný obsah

Na cezhraničné projekty Česka a Slovenska pôjde 107 miliónov eur

Majú zvýšiť kvalitu života.

Na cezhraničné projekty Česka a Slovenska pôjde 107 miliónov eur
Zľava podpredseda vlády ČR pre digitalizáciu a minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš a dočasne poverená podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Foto: TASR

Na spoločné cezhraničné projekty Českej republiky a Slovenska pôjde prostredníctvom programu Interreg Slovensko – Česko v novom programovacom období 107 miliónov eur. Majú zvýšiť kvalitu života v česko-slovenskom pohraničí.

V Trenčíne o tom informovali dočasne poverená ministerka investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) a český minister pre miestny rozvoj Ivan Bartoš.

Podľa Remišovej prvé výzvy programu Interreg Slovensko – Česko vypísali už v apríli. V spolupráci s českými partnermi vyhlásia šesť výziev za 60 miliónov eur. „Eurofondy budeme smerovať do projektov, ktoré budú mať reálny a dlhodobý dosah na životy ľudí. A to tak, aby sa zvýšila kvalita života ľudí v pohraničí,“ zdôraznila Remišová.

Až 26 miliónov eur zo 107-miliónového balíka pôjde podľa nej do oblasti životného prostredia a na zmierňovanie dosahov klimatickej zmeny. Financovať sa z nich má výstavba protipovodňových bariér, odstraňovanie dôsledkov povodní a erózie.

„Na ochranu prírody a krajiny budú určené dve výzvy za 15 miliónov eur, 30 miliónov eur pôjde na ochranu nášho spoločného kultúrneho dedičstva, na ochranu pamiatok, rozvoj cestovného ruchu. Desať miliónov eur pôjde na spoluprácu miestnych samospráv,“ doplnila dočasne poverená ministerka.

Uplatnenie žiakov či ekologická stabilita

Podľa Bartoša nadväzuje nové programovacie obdobie programu Interreg na úspešnú spoluprácu Slovenska a Česka v minulých rokoch. Vyzdvihol program zlepšujúci uplatnenie žiakov v technických odboroch alebo projekt na zlepšenie ekologickej stability prihraničných oblastí Horňácka a Kopaníc.

„Programy Interreg sa skutočne osvedčili ako obľúbené nástroje podpory rozvoja prihraničných území. V novom období podporíme projekty v Juhomoravskom, Zlínskom a Moravskosliezskom kraji v Českej republike a v Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji na Slovensku,“ doplnil Bartoš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko