Na hlavný obsah

Na hrade Modrý Kameň finišujú s opravami, prvých návštevníkov privíta už v máji

Opravu hradu financovali z eurofondov.

Na hrade Modrý Kameň finišujú s opravami, prvých návštevníkov privíta už v máji
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obnova hradu Modrý Kameň bude stáť takmer milión eur. V okrese Veľký Krtíš chcú zvýšiť cestovný ruch, aj podporiť región. Peniaze na opravu hradu sú z eurofondov.

Nové fasády, okná či úplne nový interiér. Na hrade z 13. storočia v týchto dňoch finišujú s opravami.

„Táto rekonštrukcia bola pre nás veľmi veľmi dôležitá, pretože vlastne jej cieľom je taký základ, pokiaľ ide teda o kaštieľ, severné krídlo tohto kaštieľa, kde máme umiestnené expozície,“ priblížila riaditeľka SNM – Múzea bábkarskych kultúr a hračiek Helena Ferencová.

Okrem nich vďaka opravám na hrade pribudnú tvorivé dielne. „Kde si bude môcť návštevník vytvoriť svoju vlastnú hračku, svoju vlastnú divadelnú bábku,“ dodáva Ferencová.

„V okrese Veľký Krtíš je to jediný hrad a pre okres je najväčším turistickým lákadlom. Prínos tej rekonštrukcie je obrovský,“ zdôraznil riaditeľ OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec.

Obnove hradu Modrý Kameň sa v reportáži venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Pomocou takzvaných nórskych fondov sa na Slovensku darí obnovovať aj iné pamiatky. Využili ich napríklad na hrade Beckov či v Dome umenia v Žiline.

„Z celkovo viac ako 66 projektových zámerov, ktoré sa uchádzali o podporu, podporili 20 projektov,“ uviedol hovorca Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Andrej Ďuríček.

Priamo na hrade onedlho otvoria aj novú hradnú cukráreň, ponúkať tu budú regionálne produkty a vznikne tak aj oddychová zóna pre návštevníkov.

„To znamená regionálne značky vín od našich výrobcov, rôzne drevené hračky od našich regionálnych rezbárov, divadelné bábky alebo textilné výrobky,“ vymenúva Ferencová.

„Som rada, že môžem prezentovať svoju tvorbu a je to výhoda pre všetkých remeselníkov. Naozaj je nás tu veľmi veľa šikovných ľudí,“ pochvaľuje si remeselníčka Mária Pataková.

Návštevníci tak budú môcť nové hradné priestory na Modrom Kameni využívať už začiatkom mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny