Na hlavný obsah

Na japonského premiéra zrejme niekto zaútočil. Neutrpel žiadne zranenia

Pred jeho vystúpením muž z davu hodil predmet, a potom sa ozval výbuch.

Na japonského premiéra zrejme niekto zaútočil. Neutrpel žiadne zranenia
Japonský premiér Fumio Kišida počas prejavuv rámci návštevy prístavu Saikazaki v prefektúre Wakajama. Foto: TASR/AP

Japonský premiér Fumio Kišida v sobotu (15. 4.) vyviazol bez zranení z útoku, ochranka ho ale musela evakuovať. Pred verejným vystúpením predsedu vlády v meste Wakajama na západe krajiny hodil jeden muž z davu predmet, načo sa ozval výbuch.

Podľa japonských médií išlo zrejme o dymovnicu, polícia podozrivého zadržala. Útok sa stal necelý rok po tom, ako pri atentáte vo volebnej kampani prišiel o život bývalý premiér Šinzó Abe.

Keď sa na mieste ozval zvuk podobný explózii, časť z niekoľkých stoviek ľudí sa dala na útek. Na televíznych záberoch bolo vidieť policajtov, ako premohli a odviedli podozrivého. Na mieste zatkli dvadsaťštyriročného Rjudži Kimuru z prefektúry Hjógo, uviedla s odvolaním sa na zdroje z vyšetrovania agentúra Kjódó.

Pri incidente sa ľahko zranil jeden policajt, napísal denník Nikkei s odvolaním sa na policajné veliteľstvo v prefektúre Wakajama.

Agentúra Kjódó uvádza, že muž predmet hodil priamo po Kišidovi v momente, keď šesťdesiatpäťročný politik hovoril s kandidátom vládnej strany. Televízia NHK informovala, že muž bombu hodil v mieste chystaného vystúpenia. Incident sa odohral okolo 11:25 miestneho času (04:25 SELČ).

Kišida uviedol, že incident by nemal narušiť volebný proces. „Spoločne musíme pokračovať vo voľbách,“ povedal. „Polícia vyšetruje podrobnosti, ale rád by som sa ospravedlnil za to, že som znepokojil mnohých ľudí a spôsobil im ťažkosti,“ povedal premiér v prejave na ďalšej zastávke svojej volebnej kampane.

„Voľby sú základom demokracie. Takéto násilie je neodpustiteľné, „vyhlásil tajomník japonskej vlády Hirokazu Macuno, podľa ktorého polícia vyšetruje motívy podozrivého a tiež dostala pokyn posilniť bezpečnostné opatrenia.

Policajti zatýkajú muža, ktorý je považovaný za podozrivého (uprostred na zemi) po tom, čo údajne hodil podozrivý predmet počas prejavu japonského premiéra Fumia Kišidu.
Policajti zatýkajú muža, ktorý je považovaný za podozrivého (uprostred na zemi) po tom, čo údajne hodil podozrivý predmet počas prejavu japonského premiéra Fumia Kišidu.Foto: TASR/AP

K útoku došlo pred miestnymi voľbami a pred doplňovacími voľbami na uvoľnené miesta v parlamente. Hlasovanie naplánovali na 23. apríla, uviedla agentúra AP.

Naodža Tanimoto, ktorý bol v dave ľudí, povedal, že asi desať sekúnd po tom, ako muža zrazili k zemi, počul hlasný výbuch. „V rybárskom prístave panuje zvyčajne pokoj, takže som sa naozaj zľakol. Všetci sme prepadli paniku,“ povedal pre agentúru Kjódó 31-ročný Tanimoto.

Vlani po atentáte zomrel premiér Šinzó Abe

Incident sa stal v malom rybárskom prístave pri meste Wakajama, ktoré je centrom rovnomennej prefektúry. Policajti po incidente Kišidu okamžite odviedli k autu zaparkovanému blízko a odviezli ho do sídla polície.

Jedna svedkyňa televízii NHK povedala, že stála v dave, keď videla, ako zozadu niečo priletelo. „Bežala som ako šialená a asi po desiatich sekundách som počula náhly hluk, a moje dieťa sa rozplakalo. Bola som v šoku. Srdce mi ešte búši,“ povedala. Ďalší svedok povedal, že ľudia kričali a že videl, ako policajti niekoho zatkli tesne predtým, ako nastala explózia.

Vlani v júli po atentáte zomrel bývalý japonský premiér Šinzó Abe, ktorý bol rovnako ako Kišida členom Liberálnodemokratickej strany. Atentát viedol k sérii odstúpení policajných náčelníkov a úrady sprísnili smernice týkajúce sa ochrany politických lídrov a ďalších dôležitých predstaviteľov.

Japonsko tento víkend hostí ministerské stretnutia skupiny ekonomicky vyspelých krajín G7. V máji sa potom bude v Hirošime konať samit G7. Tajomník Macuno podľa agentúry Reuters ubezpečil, že vláda urobí všetko, čo je nevyhnutné, aby zabezpečila bezpečnosť tejto vrcholnej schôdzky.

Útoku na japonského premiéra sa v reportáži venovala aj redaktorka RTVS Viktória Bellová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet