Na hlavný obsah

Na Liptove sa dá ubytovať v nepojazdnom autobuse. Správca lesa o ničom nevedel

Prípadom sa už zaoberajú úrady.

Na Liptove sa dá ubytovať v nepojazdnom autobuse. Správca lesa o ničom nevedel
Na snímke starý nepojazdný autobus v lese. Foto: RTVS

Podnikateľ na Liptove umiestnil starý nepojazdný autobus v lese a ponúka v ňom ubytovanie. Správca lesa o ničom nevedel. Podľa ochranárov ide o odpad, ktorý tam nepatrí. Prípadom sa už zaoberajú úrady.

Nepojazdný autobus natreli na zeleno. Aj tak však ľudí vyrušuje.

,,Je to priam nepochopiteľné, aby kus železa, starý autobus, pôsobil v lese, kde naozaj človek má prísť oddýchnuť si alebo sa nejak pokochať prírodou. Predstavme si, že tých autobusov tam teraz zaparkujeme viacerí a začneme podnikať týmto spôsobom. Nie, myslím si, že sa to naozaj nehodí do prírody,“ povedal horár z Liptovského Hrádku – Dovalovo Ján Ševčík.

Nepojazdnému autobusu sa venoval Milan Velecký:

Starý autobus majiteľ umiestnil priamo pod borovicu. Ktoré konáre prekážali, jednoducho odpílil.

„Podľa nášho odborného názoru ide o odpad, ktorý má končiť na nejakom vrakovisku, na nejakej skládke. A určite nie v prírodnom prostredí, aby bol umiestňovaný,“ uviedol riaditeľ Tatranského národného parku Pavol Majko.

Urbárnici sa tomu snažili zabrániť

Majiteľ autobusu sa s nami o tom nechcel rozprávať s tým, že prípad riešia úrady. Urbárnici sa tomuto druhu podnikania usilovali zabrániť.

,,Tak už ani nevieme, či sa s tým dá niečo robiť, alebo nie. Pretože my sme túto skutočnosť avizovali aj lesnému úradu aj životnému prostrediu. A doteraz sme nedostali v podstate ani jedno stanovisko,“ dodala predsedníčka Urbárskeho pozemkového spoločenstva Dovalovo Viera Boďová.

Čierneho Petra pritom majú práve vlastníci lesa.

„Vlastník je zodpovedný za to, čo sa na jeho pozemku nachádza. Pokiaľ vlastník ani nevie o tom, že je to tam umiestnené, tak nebude nadšený, lebo náklady na odstránenie odpadu znáša vlastník alebo príslušná samospráva,“ vysvetlil Majko.

Autobusom v lese sa už zaoberá Okresný úrad v Liptovskom Mikuláši, odbor pozemkov a lesov. K prípadu sa však vyjadria až po tom, ako sa stretnú s majiteľom autobusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny