Na hlavný obsah

Na niekoľkých iránskych školách došlo k ďalším prípadom priotrávenia dievčat

Prvé prípady otravy sa objavili ešte koncom novembra.

Na niekoľkých iránskych školách došlo k ďalším prípadom priotrávenia dievčat
Ilustračná snímka. Foto: Twitter/IranNewsUpdate1

Na niekoľkých iránskych školách došlo v sobotu (8. 4.) k ďalším prípadom záhadného priotrávenia dievčat. Niektoré z nich museli aj hospitalizovať, informovala o tom agentúra AFP, odvolávajúca sa na iránske štátne médiá.

Najmenej „60 žiačok bolo priotrávených v dievčenskej škole v meste Haftkel“ v juhozápadnej provincii Chúzistán, uviedla iránska štátna tlačová agentúra IRIB. Podľa miestneho lekára bolo niekoľko dievčat priotrávených aj v piatich školách v meste Ardabíl na severozápade Iránu. Žiačky vykazovali príznaky „úzkosti, dýchavičnosti a bolesti hlavy“.

Tlačová agentúra ILNA informovala, že niekoľko školáčok v sobotu previezli do nemocnice v severozápadnom meste Orumíja po tom, čo im prišlo nevoľno.

Prvé prípady otravy iránskych žiačok sa objavili ešte koncom vlaňajšieho novembra a v decembri v meste Kóm, zhruba 125 kilometrov juhozápadne od iránskej metropoly Teherán.
Odvtedy v celom Iráne zaznamenali vyše päťtisíc takýchto prípadov. Študentky hlásili „nepríjemný“ zápach a následne zažívali závraty, nevoľnosť, dýchavičnosť a ďalšie príznaky, pričom niektoré potrebovali aj nemocničné ošetrenie.

Školáčky pravdepodobne priotrávili škodlivé výpary v triedach. Iránska vláda vyjadrila presvedčenie, že išlo o zámerné útoky skupín, ktoré nesúhlasia so vzdelávaním dievčat.

K travičským útokom začalo dochádzať približne dva mesiace po vypuknutí rozsiahlych protestov, ktoré v Iráne spustila smrť 22-ročnej Mahsy Amíníovej, ktorú mravnostná polícia zadržala 13. septembra za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu. Mladá Kurdka o tri dni neskôr v nemocnici zomrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet