Na hlavný obsah

Na niektorých školách prekvitá záškoláctvo. Mnohé deti nechodia do školy, aj keď sú zdravé

Problémom sú ospravedlnenky od rodičov, ktoré mnohí zneužívajú.

Na niektorých školách prekvitá záškoláctvo. Mnohé deti nechodia do školy, aj keď sú zdravé
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na niektorých školách prekvitá záškoláctvo. Mnohé deti nechodia do školy, aj keď sú zdravé. Problémom sú ospravedlnenky od rodičov, ktoré mnohí zneužívajú. Ministerstvo hľadá s učiteľmi a pediatrami kompromis, ako nastaviť nové pravidlá.

V základnej škole v Bystranoch na východe Slovenska je situácia kritická. Niektoré deti najmä z marginalizovaných komunít boli v škole od začiatku školského roka desaťkrát. Choroba často nie je ten pravý dôvod.

„Keď potrebuje to dieťa školopovinné postrážiť tie menšie neškolopovinné, že rodič má nejaké povinnosti, tak tieto deti zostávajú doma,“ vysvetlila riaditeľka ZŠ v Bystranoch Júlia Čurilová.

Ospravedlnenkám sa venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Rodič ich môže nechať doma bez potvrdenia od pediatra päť dní. Využiť sa to dá opakovane. Stačí, ak sa školák v triede ukáže na deň, alebo dva.

„V prípade týchto detí strácajú kontakt s učebným procesom. Potom nám vzniká začarovaný cyklus generačnej chudoby, z ktorého potom ťažko vystupujú,“ spresnila školská psychologička Lucia Košťálová.

Názory na to, ako to nastaviť do budúcnosti, sú rôzne. Pediatri sa chcú administratívy zbaviť úplne.

„Je to vec rodiča, ak rodič zanedbáva školskú dochádzku dieťaťa, nech si je za to zodpovedný. Pediatra by mal rodič s dieťaťom navštíviť vtedy, keď jeho zdravotný stav potrebuje radu a nie pre pečiatku do školy,“ myslí si hlavná odborníčka MZ SR pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

Riaditelia sú však proti. „Rozumiem snahám pediatrov, ale teraz si prenesme túto istú situáciu do pozície zamestnancov. Zajtra idem k lekárovi, päť dní som chorá a ty ako zamestnávateľ mi musíš dôverovať, že je to tak. Nedonesiem ti žiadnu ospravedlnenku,“ dodala riaditeľka ZŠ v Bystranoch Júlia Čurilová.

Ministerstvo školstva chce v školách väčšiu disciplínu, preto sa radí s učiteľmi aj pediatrami, ako na to.

„Možno to skončí na piatich dňoch. Bude tam regulatív, aby sa to nezneužívalo,“ povedal poverený minister školstva Ján Horecký.

„Možnosť nechať rodičov ospravedlniť dieťa dáva zmysel, pretože to šetrí čas. Nie je riešením obťažovať a pridávať agendu lekárom a rodičom, ale hľadať príčinu zneužívania,“ povedala zakladateľka iniciatívy Dajme deťom hlas Andrea Hajdúchová.

Ako by mali nové ospravedlnenky do školy vyzerať, chce ministerstvo predstaviť v priebehu niekoľkých týždňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko