Na hlavný obsah

Na predmestí Paríža ordinuje 101-ročný lekár. Do dôchodku sa ešte nechystá

Je najstarším predstaviteľom tejto profesie vo Francúzsku.

Na predmestí Paríža ordinuje lekár Christian Chénay, ktorý má 101 rokov, a je tak najstarším predstaviteľom tejto profesie vo Francúzsku. Každý deň prijme v ordinácii vo svojom byte jedného či dvoch pacientov. Celkovo sa stará o zdravie 425 ľudí. Sám o svojom pôsobení hovorí, že už je to skôr sociálna práca ako medicína, píše na svojom webe stanica BFM TV.

Na dráhu lekára sa dal vlastne náhodou. Žil v meste Angers a jediné vysokoškolské štúdium v meste bola medicína. „Nemal som veľa na výber, ale prišiel som tomu na chuť,“ hovorí Chénay, ktorý v roku 1946 začínal ako stážista na oddelení ORL.

Počas svojej kariéry Chénay vyučoval na lekárskej fakulte, pracoval tiež na výskume v laboratóriách firmy Pfizer v Spojených štátoch. Vďaka svojim prácam o vysokom tlaku sa dostal do amerického slovníka významných osobností Who’s Who.

V práci nepoľavil ani počas pandémie COVID-19. Ako presvedčený katolík sa dobrovoľne staral o pacientov v liečebni pre rádové sestry a ďalších predstaviteľov cirkvi.

„Na začiatku sme neboli očkovaní ani sme nemali rúška. Našťastie som sa ale nenakazil.“ Boj s pandémiou mu pripomenul jeho vojnové zážitky, keď ho Nemci povolali do boja s epidémiou týfusu.

Vo svojom veku by už mohol odísť do dôchodku, ale zatiaľ sa do neho nechystá. Lekárov je podľa neho málo a nechce svojich pacientov nechať na holičkách. Chénay ide navyše s dobou, recepty pacientom posiela online a robí tiež konzultácie cez video.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet