Na hlavný obsah

Na Slovensko prichádza novinka v online nakupovaní. Pri platbe už nebudete musieť zadávať údaje z karty

Služba už funguje v susednom Česku.

Na Slovensko prichádza novinka v online nakupovaní. Pri platbe už nebudete musieť zadávať údaje z karty
Ilustračná snímka. Foto: mastercard.com

Spoločnosť Mastercard spúšťa na Slovensku novú službu Click to Pay, ktorá zjednodušuje proces platenia v internetových obchodoch.

Zákazník už nebude musieť v platobnej bráne zadávať údaje zo svojej platobnej karty. Kliknutím na ikonu Click to Pay u zúčastnených obchodníkov sa na spracovanie platby použije tokenizovaná karta, informovala v utorok (25. 4.) spoločnosť.

„Na Slovensku už prakticky nenájdete ľudí, ktorí by nemali skúsenosť s nakupovaním na internete. A v posledných rokoch významne rastie aj podiel tých, ktorí za tovar a služby v e-shopoch platia kartou. Aj preto sa snažíme, aby bolo platenie čo možno najjednoduchšie a súčasne maximálne zabezpečené,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku Michal Čarný.

Služba Click to Pay sa neviaže na konkrétnu značku zariadenia alebo operačný systém. Riešenie sa dá využívať na akomkoľvek mobilnom telefóne, tablete alebo počítači. Službu uľahčuje to, že vydávajúce banky navrhnú svojim klientom, aby v niekoľkých jednoduchých krokoch zaregistrovali svoje karty do služby Click to Pay priamo v bankovej aplikácii.

Spotrebitelia budú môcť aj naďalej zaregistrovať svoje karty tiež pri prvom platení prostredníctvom služby Click to Pay alebo manuálnou registráciou priamo do služby mimo procesu platenia.

Karta sa automaticky tokenizuje, to znamená že sa vytvorí sa jej šifrovaná digitálna verzia určená výhradne pre Click to Pay. Pri platbe si zákazník zvolí platbu pomocou ponúknutej uloženej karty. Pre väčšiu prehľadnosť služba ponúkne aj obrázok danej karty poskytnutý bankou, ktorá ju vydala.

Užívateľa nová služba rozpozná podľa zariadenia používaného na online nákup. Vďaka tomu úplne odpadá nutnosť zadávať číslo karty či ďalšie údaje. Toto riešenie využíva niekoľko úrovní zabezpečenia, ako je tokenizácia a overovanie pomocou behaviorálnej biometrie, čím sa eliminuje riziko podvodu.

Služba funguje aj v susednom Česku

Službu spustili v októbri 2019 najprv v Spojených štátoch, kde sa do celého systému zahrnuli alebo predbežne vložili desiatky miliónov platobných kariet. Click to Pay majú k dispozícii desiatky tisícov obchodníkov.

V susednom Česku využívajú toto riešenie od minulej jesene vo viac ako devaäťtisíc e-shopov. Držiteľom platobných kariet v Slovenskej republike bude služba k dispozícii v priebehu roku 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika