Na hlavný obsah

Na Slovensku je naďalej veľmi chladno. V týchto lokalitách boli v noci rekordne nízke teploty

Za ochladenie môže arktický vzduch.

Na Slovensku je naďalej veľmi chladno. V týchto lokalitách boli v noci rekordne nízke teploty
Snímka Dolného Kubína v skorých ranných hodinách 5. apríla 2023. Foto: Facebook/Komunita Počasie.shmú.rtvs/ Milan Removčík

Niekoľkých meteorologické stanice namerali v noci na stredu (5. 4.) rekordne nízke teploty. Najchladnejšie však bolo v Oravskej Polhore, kde namerali teplotu -13,1 stupňa. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

V rámci nížin namerali najnižšiu teplotu v Kuchyni na Záhorí. V obci v okrese Malacky meteorológovia namerali teplotu -7,5 stupňa, pri zemi -10 stupňov. Za extrémne nízke teploty môže príliv arktického vzduchu.

Rekordy na nízke teploty v daný dátum sa prekonali hneď v troch lokalitách, a to v Poprade, Kuchyni a v Dudinciach. „Ešte výraznejšiemu poklesu v nižších polohách a predovšetkým v nížinách na väčšej ploche zabránilo minulú noc to, že na väčšine územia fúkal takmer celú noc ešte mierny až čerstvý, lokálne dokonca až silný vietor,“ vysvetlil SHMÚ.

Meteorológovia varujú, že pred mrazom je treba rátať v nížinách aj počas noci na štvrtok (6. 4.), a to predovšetkým na juhozápade krajiny. Na viacerých miestach Bratislavského, Trnavského a Nitrianskeho kraja pritom očakávajú teploty na úrovni -5 stupňov, výnimočne až -8 stupňov.

„Noc na piatok by už mala byť výrazne teplejšia, ale ešte stále sa aj v nížinách môže ojedinele vyskytnúť slabý mráz,“ uzavrel ústav.

SHMÚ v súvislosti s nízkymi teplotami vydali aj výstrahu prvého stupňa pred mrazom vo vegetačnom období v regiónoch južného Slovenska. O výstrahe informovali na svojom webe. Ďalšie výstrahy sa týkajú tvorby snehových jazykov a poľadovice, ktoré sa môžu tvoriť vo štvrtok na juhovýchode krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko