Na hlavný obsah

Na Slovensku pribúdajú voľné víkendové pracovné miesta

Bežní zamestnanci nemajú o takúto prácu záujem.

Na Slovensku pribúdajú voľné víkendové pracovné miesta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku pribúdajú víkendové voľné pracovné miesta. Pracovníkov na sobotňajšiu a nedeľňajšiu prácu hľadajú aj firmy v nitrianskom regióne. Ochota bežných zamestnancov pracovať nadčasy je menšia ako v minulosti.

V logistickej firme v Nitre pracuje vyše 2 500 ľudí, tretiu zmenu rozbehli len na jeseň a už hľadajú stovku ľudí na štvrtú – víkendovú zmenu. Výhodné podmienky majú prilákať študentov, živnostníkov či matky na materskej.

„Plat sa takmer približuje platu na týždennej zmene, teda na plnom úväzku, pretože na základe kolektívnej zmluvy máme celkom vysoké príplatky. Víkendoví zamestnanci majú benefity totožné so zamestnancami,“ uviedol vedúci náborového oddelenia logistickej spoločnosti Peter Halmeš.

Ďalších 300 ľudí na víkendy hľadá aj nitrianska automobilka. „Dôvodom je rastúci dopyt po vozidlách a potreba zabezpečiť rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom našich dnešných kolegov,“ vysvetlil riaditeľ ľudských zdrojov automobilky pri Nitre Igor Francek.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Bežní zamestnanci sú čoraz menej ochotní pracovať aj cez víkend, hoci stále to časť zamestnávateľov na Slovensku očakáva.

„Omnoho menej sa stretávame s tým, že by zamestnávatelia hľadali ľudí iba počas víkendov. Prakticky sú iba vo výrobe a v obchode,“ informovala hovorkyňa pracovného portálu Nikola Richterová.

Problém by mohli vyriešiť cudzinci

„Takáto práca je typická aj pre niektoré služby, najmä gastro a takisto pre zdravotníctvo. Určite budú takéto požiadavky v budúcnosti pribúdať,“ skonštatoval ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Na Slovensku je aktuálne takmer 80-tisíc voľných pracovných miest, najviac na západe Slovenska. Problém obsadiť ich majú dlhodobo výrobné závody či oblasť logistiky.

Teda tie, ktoré spravidla potrebujú ľudí aj cez víkendy či sviatky. Analytik predpovedá, že aj tu sa čoskoro budeme musieť oprieť o sily zo zahraničia.

„Do tejto situácie sme sa dostali dávno. V súčasnosti pracuje na Slovensku asi 90-tisíc cudzincov. Tento trend bude ďalej pokračovať. Trh práce je veľmi tesný, nie je jednoduché zohnať zamestnancov, ktorí sú ochotní pracovať v noci alebo cez sviatky,“ dodáva Baláž.

Nezamestnanosť na Slovensku aktuálne dosahuje asi 5 a pol percenta, najnižšia je na západe krajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko