Na hlavný obsah

Na Slovensku vykonali unikátnu operáciu. Pacientovi transplantovali očné viečka z kože prasaťa

Zachránili mu zrak.

Na Slovensku vykonali unikátnu operáciu. Pacientovi transplantovali očné viečka z kože prasaťa
Pánovi Ladislavovi zachránili zrak. Foto: RTVS

Pacientovi zachránili zrak pomocou kože z prasaťa. Unikátny zákrok robili na Slovensku prvýkrát v bratislavskej univerzitnej nemocnici. Upozorňujeme, že niektoré zábery nie sú vhodné pre citlivé povahy.

„Čítať som už nemohol a predtým som pracoval aj 12 hodín na počítači. Jednoducho tie oči, to bol môj dá sa povedať skoro pracovný nástroj. To bol veľký hendikep s tými očami, som prakticky aj musel prestať robiť,“ opísal svoje ochorenie pán Ladislav.

Lekári zistili, že ide o závažnú diagnózu. Okrem očí to prezradili aj oranžovo-fialové škvrny na koži. Nekrobiotický xantogranulóm je raritné ochorenie. Pacientom môže spôsobiť až slepotu.

Unikátnej operácii sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

„Jedná sa vlastne o stav, kedy kúže na rôznych častiach tela se rozpadá. My môžeme vlastne odstraňovať len tie nepríjemnosti, ktoré tá choroba okolo očí spôsobuje, protože, na priblíženie priblížil, ten pacient vlastne nedokáže tie oči zatvoriť, a keď oči nezavriete, oči uschýnajú,“ vysvetlil prednosta Očnej kliniky SZU a UNB Petr Kolář.

Lekári pánovi Ladislavovi zachránili zrak tak, že kožu mihalníc nahradili prasacou kožou. Unikátnu transplantáciu urobili ako prví na Slovensku a zrejme aj ako prví na svete.

„Dosiahli sme to, že anatomicky to oko vyzerá už ako oko, že dovrie tú očnú štrbinu, čiže funkcia mihalnice, ktorá má oko chrániť, zatvárať, aby mohol byť povrch oka lubrikovaný atď., aby tam nešli nečistoty, baktérie, aby sa nevytvoril vred, to sme splnili,“ opísala primárka Očnej kliniky SZU a UNB Nora Majtánová.

„Po tej operácii sa to zlepšilo, že som videl. Akurát mám našité také korálky. Ľudia neboli pripravení na to, lebo v mojom veku, mám 74 rokov, že sa to podobá persingom, mať persing na očiach, tak museli byť z toho šokovaní,“ tvrdí pacient.

Čakajú ho ďalšie operácie

Ochorenie sa nedá vyliečiť. Pána Ladislava čaká ďalšia operácia očných viečok.

„Ten xenotransplantát z prasacej kože je po nejakom čase vždy napadnutý jeho vlastnými bunkami, ktoré sú postihnuté a začnú sa rozmnožovať aj v tom xenotransplantáte, čiže polrok, trištvrte roka ten xenotransplantát plní svoju funkciu a znova ho musíme nahradiť novým,“ uviedla Majtánová.

Prasaciu kožu pripravujú v tkanivovej banke. Chirurgovia ju používajú najmä pri transplantáciách rohovky, ale aj pri plastike popálenín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko