Na hlavný obsah

Na slovenských hraniciach sa dočasne obnovia kontroly. Na hraničných priechodoch môže dôjsť k zdržaniam

Ide o bezpečnostné opatrenie pre konferenciu Globsec.

Na slovenských hraniciach sa dočasne obnovia kontroly. Na hraničných priechodoch môže dôjsť k zdržaniam
Na snímke policajná kontrola na hraničnom priechode s Maďarskom Čunovo – Rajka. Foto: TASR

Od 24. mája do 8. júna sa dočasne obnovia kontroly na hraniciach SR s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom a Českom a na medzinárodných letiskách. Dôvodom je zaistenie bezpečnosti počas konania konferencie Globsec 2023 Bratislava Forum. Návrh v stredu (26. 4.) schválila vláda.

Na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii Globsec v dňoch 29. až 31. mája sa zúčastnia významné politické a iné osobnosti verejného života z Európy a z ostatných častí sveta.

„Prioritou je preto zaistenie vysokého bezpečnostného štandardu tohto významného medzinárodného podujatia. Materiál som predložil ako iniciatívny a toto opatrenie je dočasné,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Cieľom kontrol je prijatie nevyhnutných opatrení súvisiacich so zabezpečením verejného poriadku a bezpečnosti na území SR počas konania podujatia. Rozsah vykonávania hraničných kontrol na týchto hraniciach bude podľa ministerstva vnútra vychádzať z aktuálnych hrozieb a bude obmedzený na nevyhnutný čas.

„Policajný zbor bude tieto opatrenia vykonávať tak, aby dochádzalo iba k minimálnemu vytváraniu čakacích dôb na vnútorných hraniciach Slovenskej republiky,“ deklaroval rezort.

Vybrané hraničné priechody

Pozemné hranice SR s Poľskom, Českom, Rakúskom a Maďarskom sa bude dať počas trvania kontrol prekračovať iba na vybraných hraničných priechodoch. Výnimku majú zložky integrovaného záchranného systému, osoby vykonávajúce práce na poľnohospodárskych alebo lesných pozemkoch, poľovníci a rybári pri výkone svojej činnosti do piatich kilometrov od vnútornej hranice.

Vlaková a letecká medzinárodná doprava sa v tejto súvislosti žiadnym spôsobom obmedzovať ani meniť.

Rezort vnútra odporúča všetkým osobám vstupujúcim na územie SR pripraviť si cestovné doklady, aby proces kontroly urýchlili. Občanom SR a EÚ postačuje občiansky preukaz.

Občania iných štátov musia mať cestovný pas, prípadne iné doklady, ktoré ich oprávňujú na pobyt na území SR, ako napríklad pobytový preukaz či víza.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko