Na hlavný obsah

Na trajekty do Francúzska čakajú autá a autobusy aj niekoľko hodín

Omeškania spôsobili zdĺhavé hraničné kontroly na francúzskej strane.

Na trajekty do Francúzska čakajú autá a autobusy aj niekoľko hodín
Ilustračná snímka prístavu trajektu v Doveri. Foto: ČTK/Sojka Libor

V britskom prístavnom meste Dover sa v sobotu (1. 4.) tvorili dlhé kolóny autobusov a áut, ktoré čakali, kým sa budú môcť nalodiť na trajekty smerom do Francúzska. Podľa miestnych predstaviteľov boli omeškania spôsobené najmä zdĺhavými hraničnými kontrolami na francúzskej strane a nepriaznivým počasím. Informovala o tom agentúra AFP a spravodajská stanica BBC.

V piatok (31. 3.) večer čakali autobusy na nalodenie do trajektov približne sedem hodín. Podľa zástupcov doverského prístavu sa však situácia v sobotu zlepšila. Autá čakajú v prístave jednu až dve hodiny, v prípade autobusov ide o dve až tri hodiny. Predstavitelia prístavu tiež dodali, že omeškania nijakým spôsobom nezasiahli nákladnú dopravu.

Agentúra AFP pripomína, že dlhé kolóny v prístavoch sú od Brexitu, ktorý obmedzil voľný pohyb medzi Britániou a členskými štátmi Európskej únie, čoraz bežnejším javom.

Britská vláda vlani v lete obvinila Francúzsko z toho, že nedokáže zabezpečiť dostatočný počet personálu na hraničných kontrolách v doverskom prístave. Paríž však tieto tvrdenia odmieta a hovorí, že kontroly sa naťahujú najmä preto, lebo Británia má v súčasnosti štatút „tretej krajiny mimo EÚ“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet