Na hlavný obsah

Na Ukrajine sa bojovalo aj počas Veľkonočnej nedele

Počas uplynulých 24 hodín odrazila vyše 40 útokov nepriateľa.

Na Ukrajine sa bojovalo aj počas Veľkonočnej nedele
Ukrajinskí vojaci sedia na vojenskom obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Boje na Ukrajine neustali ani počas Veľkonočnej nedele (9. 4.), počas ktorej Rusko podniklo desiatky útokov na mestá Bachmut a Avdijivka na východe Ukrajiny. Tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj takéto konanie odsúdil. Informovala o tom v pondelok (10. 4.) televízia Sky News.

Ukrajinská armáda uviedla, že počas uplynulých 24 hodín odrazila vyše 40 útokov nepriateľa. Najintenzívnejšie boje pritom prebiehajú pri Bachmute a Avdijivke, na ktoré sa ruská armáda a žoldnierska Vagnerova skupina zameriavajú už celé mesiace.

K útokom však prišlo aj inde – ukrajinské úrady napríklad informovali o dvoch obetiach útoku v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zelenskyj v noci na pondelok odsúdil nedeľňajšie útoky. „Takto Kvetnú nedeľu slávi teroristický štát,“ uviedol ukrajinský prezident.

Zároveň vyzdvihol prácu niekoľkých ukrajinských obranných jednotiek brániacich pozície na východe krajiny a uviedol, že dúfa, že budúcoročná Veľkonočná nedeľa prebehne v mieri.

Väčšina obyvateľov Ukrajiny vyznáva pravoslávnu cirkev, ktorej veriaci oslavujú Veľkú noc až o týždeň. Čoraz viac kresťanov na Ukrajine však v súčasnosti oslavuje veľkonočné sviatky skôr podľa západného obradu a nie podľa starého juliánskeho kalendára ruskej pravoslávnej cirkvi.

Po útoku Ruska na Ukrajinu pred viac ako rokom totiť zosilnela verejná diskusia o odlíšení sa od Ruska aj zmenou cirkevného kalendára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet