Na hlavný obsah

Na Ukrajinu sa vrátilo 31 detí po tom, čo ich ilegálne previezli do Ruska

Išlo o piatu záchrannú misiu organizovanú Save Ukraine.

Na Ukrajinu sa vrátilo 31 detí po tom, čo ich  ilegálne previezli do Ruska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dovedna 31 detí sa vrátilo na Ukrajinu po tom, čo ich ilegálne previezli do Ruska. Uviedla to humanitárna organizácia Save Ukraine so sídlom v Kyjeve. Informovala o tom v sobotu (8. 4.) zo stanice CNN.

„Deti unesené Rusmi z Chersonskej a Charkovskej oblasti konečne prekročili hranice so svojimi rodinami a teraz sú v bezpečí,“ uviedol na sociálnej sieti Mykola Kuleba, zakladateľ Save Ukraine.

Skupina 13 matiek odišla z Ukrajiny pred niečo vyše týždňom. Mnohé z nich mohli vyzdvihnúť aj deti iných rodičov. Ženy prešli do Poľska, potom pokračovali cez Bielorusko a Rusko a nakoniec dorazili na Rusmi okupovaný Krym, kde vyzdvihli 24 detí. Ďalších sedem detí priviezli z ruských miest Voronež, Rostov a Belgorod.

Išlo o piatu záchrannú misiu organizovanú Save Ukraine. Tej zásadne pomohli miestni dobrovoľníci, keďže samotná organizácia nemá v Rusku žiadne oficiálne kontakty.

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal minulý mesiac zatykače na ruskú ombudsmanku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú a na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Oboch viní z nezákonných deportácií detí a ďalších osôb z Ukrajiny do Ruska počas prebiehajúcej vojny. Ukrajina uviedla, že prešetruje vyše 16 000 týchto prípadov. Rusko popiera, že by tieto deti unieslo a tvrdí, že boli odvedené v záujme ich vlastnej bezpečnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet