Na hlavný obsah

Na východe Slovenska otvorili diplomovaný študijný program. Uznávajú ho svetové univerzity ako Harvard či Oxford

Namiesto slovenskej maturity, absolvujú študenti medzinárodnú skúšku.

Na východe Slovenska otvorili diplomovaný študijný program. Uznávajú ho svetové univerzity ako Harvard či Oxford
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Namiesto slovenskej maturity, absolvujú medzinárodnú skúšku. V Košiciach otvorili prvý diplomovaný študijný program. Uznávajú ho svetové univerzity ako Harvard či Oxford.

Od septembra by malo zasadnúť do lavíc nového študijného odboru 22 žiakov. „Prihlásiť sa môžu všetci tí, ktorí absolvovali už druhý ročník strednej školy, respektíve aj tretí, ak majú záujem si ale o rok predĺžiť štúdium. Alebo takisto žiaci osemročného gymnázia, ktorí ukončili sextu,“ priblížila riaditeľka Gymnázia Šrobárova Košice Zlatica Frankovičová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Štúdium trvá dva roky a je v podstate náhradou za tretí a štvrtý ročník. „Áno, zvažujem to. Myslím, že je to jedinečná príležitosť, niečo nové. Som vlastne veľmi rád, že je tu vyvíjaná taká iniciatíva, aby vznikali takéto príležitosti na vzdelanie,“ hovorí študent Adam.

Podľa štatistík počet slovenských vysokoškolákov v zahraničí stúpa. Najviac ich je v Českej republike. Odborníci však upozorňujú, že dôležité je, aby sa po štúdiu vrátili späť.

„Výborné je, ak žiak vyštuduje v zahraničí a možno tam aj odpracuje zopár rokov, nadobudne tam skúsenosti a potom sa vráti k nám,“ dodáva riaditeľka.

„Otvárame bránu pre príchod nielen nových investorov, ale aj tých investorov, ktorí by tu mohli rozšíriť svoje firmy o pracovné miesta s pridanou hodnotou,“ vyhlásil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Na Slovensku sú tri školy, ktoré umožňujú takéto štúdium. Gymnázium Šrobárova je prvé na východe. Štúdium v Košiciach bude nateraz zadarmo. V budúcnosti si zaň budú musieť študenti pravdepodobne zaplatiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny