Na hlavný obsah

Nájomný vrah exprimátora Hurbanova žiada o nový proces

Súd ho už právoplatne odsúdil na 25 rokov väzenia.

Nájomný vrah exprimátora Hurbanova žiada o nový proces
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) sa postavil Štefan Kaluz, právoplatne odsúdený za vraždu exprimátora Hurbanova Lazslóa Basternáka v roku 2010. Žiadal o obnovu procesu, no neuspel.

Exprimátora Hurbanova Lászloa Basternáka zastrelil nájomný vrah 9. júla 2010 pred jeho domom. O rok neskôr za to na 25 rokov odsúdili Štefana Kaluza.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Nina Miková:

Vinu popieral a objednávateľa zločinu neprezradil. So žiadosťou o obnovu procesu v utorok (18. 4.) neuspel, podľa senátu Špecializovaného trestného súdu na to neboli splnené zákonné podmienky. „Hlasovanie senátu bolo pomerom 3:0,“ uviedol sudca.

O obnovu konania žiadal Štefan Kaluz pre zánik paragrafu, ktorým ho odsúdili. „V prvom rade treba povedať, že to nebola klasická obnova konania, kde by sa skúmal nejaký nový dôkaz alebo nová skutočnosť. Išlo o špecifický dôvod na povolenie obnovy konania a síce straty účinnosti platnosti právneho predpisu, a to vyslovením právoplatného nálezu Ústavného súdu,“ vysvetlil právny zástupca Martin Ribár.

Rozhodovať bude Najvyšší súd

Štefan Kaluz bol roky jediným odsúdeným za vraždu Lászlóa Basternáka. Hovoriť začal až po vražde novinára Jána Kuciaka a s objednávkou likvidácie exprimátora Hurbanova spojil Romana Ostružlíka, Vladimíra Mosnára a Alenu Zsuzsovú.

Všetkých už právoplatne odsúdili na 21 rokov. Prokurátor Michal Šúrek vysvetľuje, že hoci Štefan Kaluz začal spolupracovať, na dohodu je už neskoro. „V danom momente a v prípade právoplatného odsúdenia už nie je takýto priestor,“ skonštatoval.

Prokurátor žiadal o zamietnutie žiadosti o obnovu procesu. Podotkol, že Štefan Kaluz dostal za vraždu a nedovolené ozbrojovanie v tom čase najmiernejší trest. „Odsúdený dostal trest na samej spodnej hranici. Bol v sadzbách, kde mu bolo možné uložiť, buď trest odňatia slobody na doživotie, alebo trest odňatia slobody na 25 rokov. Mal surový spôsob spáchania daného skutku, tak to bolo ustálené oboma súdmi, či už prvostupňovým aj odvolacím. Ani súd nemal možnosť hýbať s tými trestnými sadzbami,“ zdôraznil.

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odsúdený podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

Téme sa venoval aj redaktor RTVS Peter Žatko:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál