Na hlavný obsah

Najsilnejšia raketa v dejinách neodštartovala, jej skúšobný let museli odložiť

V budúcnosti má dopraviť ľudí na Mesiac či Mars.

Najsilnejšia raketa v dejinách neodštartovala, jej skúšobný let museli odložiť
Raketa Starship spoločnosti SpaceX. Foto: SpaceX

Spoločnosť SpaceX v pondelok (17. 4.) odložila prvý skúšobný let rakety Starship. Ide o najsilnejšiu raketu v histórii, ktorá má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru. Štart odložili najmenej o 48 hodín, informovala agentúra AFP.

Štart rakety Starship zrušili pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety (Falcon Heavy). Dodala AFP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti SpaceX.

Podľa pôvodných plánov raketa mala štartovať zo základne Starbase, kozmodrómu spoločnosti SpaceX v Boca Chica v americkom štáte Texase, o 08.20 h miestneho času (15.20 h SELČ).

Spoločnosť SpaceX v pondelok zverejnila plán letu. Približne tri minúty po štarte sa prvý stupeň rakety (Super Heavy) odpojí a spadne do vôd Mexického zálivu. Druhý stupeň (Starship – podľa neho pomenovali celú raketu) bude pokračovať vo výstupe samostatne.

Po dosiahnutí obežnej dráhy kozmická loď vykoná necelý jeden obeh okolo Zeme a potom má dopadnúť do Tichého oceánu.

Pri tomto skúšobnom lete dopadnú do oceána oba stupne rakety, ale spoločnosť SpaceX plánuje, že v budúcnosti sa Starship aj Super Heavy vrátia na Zem, čím sa raketa stane plne opakovane použiteľnou.

Tento úvodný let je veľmi ostro sledovaný americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorú oficiálne naplánovali na rok 2025.

Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet