Na hlavný obsah

Najväčší prevádzkar lyžiarskych stredísk žaluje štát. Vystavil mu účet za obmedzenia počas pandémie

Žiada odškodné vo výške 43 miliónov eur.

Najväčší prevádzkar lyžiarskych stredísk žaluje štát. Vystavil mu účet za obmedzenia počas pandémie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Náš najväčší prevádzkar lyžiarskych stredísk žaluje štát. Slovensku vystavil účet za obmedzenia počas pandémie. Spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR) žiada odškodné vo výške 43 miliónov eur. Ak neuspeje doma, obráti sa na Európsky súd pre ľudské práva.

Na roky 2020 a 2021 by najradšej zabudli. No predsa len sa k obdobiu celosvetovej pandémie rozhodli vrátiť. Štát žiadajú o odškodnenie za straty, ktoré im vznikli.

„Chcel by som sa ozvať, že ten postup nebol správny a nebolo to s kostolným poriadkom. Čo ma na tom najviac štve je, že odškodné, ktoré malo prísť z Bruselu, krátili na Slovensku. Nie je mi jasné prečo,“ hovorí predseda predstavenstva Tatry Mountain Resorts Igor Rattaj.

Namiesto spustených vlekov – sánkari, bežkári a skialpinisti. Tak vyzerala lyžiarska sezóna v čase vrcholiacej pandémie. Štát strediská vypol. Najväčšie z nich už spočítalo straty a teraz vystavilo Slovensku účet.

Žalobe, ktorej čelí Slovensko, sa v reportáži venoval redaktor RTVS Marek Gudiak:

„Celková tržba, o ktorú sme prišli bola 85 miliónov, mínus ako keby ušetrené náklady, mínus dotácia, ktorú sme dostali. Takže z toho vyšlo nejakých 43 miliónov, o ktoré žalujeme,“ spresnil Rattaj.

Stredisko mohlo dostať z európskej schémy až 10 miliónov. Namiesto toho Slovensko schválilo pre TMR dotáciu jeden milión.

„Európske peniaze, ktoré sme mohli dostať, by nešli by zo slovenského rozpočtu a nedostali sme ich. To cítim ako najväčšiu ujmu,“ skonštatoval Rattaj.

„Nič iné na to nemôžem povedať iba, že to rešpektujeme. Je to ich právo,“ uviedol hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf.

Žaloby aj od iných prevádzok

Podobne zažalovali štát už aj iné prevádzky. Zatiaľ však išlo skôr o malé spoločnosti, fitnescentrá, obchody, stávkové kancelárie. No tie sa obrátili priamo na Štrasburg.

„Slovenskej republike, ako žalovanému štátu bolo v roku 2021 doručených 5 žiadostí, ktoré neuspeli. V roku 23 bolo doručených 48 sťažností, kde ešte nie je vytýčené pojednávanie,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Monika Klobušická.

Na pandémiu bolestivo spomína aj sieť obchodov s oblečením – Denim. Ich žalobu už súd v Štrasburgu prijal. Ako odškodné žiadajú dva milióny eur.

„ESĽP našu žalobu prijal, čo potvrdzuje, že je relevantná. Veríme, že aj v ďalšom konaní sa preukáže opodstatnenosť našich nárokov. Do skončenia konania sa však nebudeme bližšie vyjadrovať,“ reagoval majiteľ Denim Group Ondrej Konečný.

K desiatkam drobných sťažností, tak zrejme pribudne aj jedna veľká – 43-miliónová. Ak spoločnosť TMR neuspeje na Slovensku, tak sa plánuje obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko