Na hlavný obsah

Navaľnému má pre nové obvinenie z terorizmu hroziť vojenský súd

Pojednávanie súdu sa koná za zatvorenými dverami.

Navaľnému má pre nové obvinenie z terorizmu hroziť vojenský súd
Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. Foto: ČTK / AP / Alexander Zemlianichenko

Uväznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v stredu (26. 4.) na súde uviedol, že úrady ho nanovo stíhajú aj za terorizmus. A že podľa vyšetrovateľa sa postaví pred vojenský súd.

Moskovský súd v stredu posudzuje žiadosť vyšetrovateľov obmedziť dobu, počas ktorej sa Navaľnyj a jeho obhajoba môžu oboznamovať s vyšetrovacím spisom v prípade jeho obvinenia z extrémizmu.

„Vyšetrovateľ mi oznámil, že proti mne spustil nový prípad (podľa paragrafu) o terorizme a že ma bude súdiť vojenský súd,“ povedal Navaľnyj podľa spravodajcu agentúry TASS v súdnej sieni. Pojednávanie súdu sa na žiadosť vyšetrovateľa koná za zatvorenými dverami, dodala agentúra.

Navaľnyj bol uväznený v januári 2021 hneď po návrate z Nemecka, kde sa liečil z otravy bojovou látkou novičok. Oponent režimu obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že ho otrávili na jeho rozkaz.

Kremeľ nariekanie odmieta a popiera, že by k nejakej otrave došlo. Pre liečbu v Berlíne nesplnil Navaľnyj podmienky predchádzajúceho podmienečného odsúdenia, a bol uväznený. Vlani ho odsúdili za údajný podvod pri zbierke peňazí na svoju volebnú kampaň, hoci vedel, že ho úrady k voľbám nepustia. Navaľnyj považuje súdne procesy za politické, vedené na pokyn z Kremľa, ktorý sa ho snaží umlčať.

Navaľného organizáciu, Fond boja proti korupcii, úrady zakázali ako extrémistickú. Vyšetrovateľ v stredu na súde vypovedal, že v súvislosti s Navaľného stíhaním za extrémizmus vyhlásili úrady medzinárodné pátranie po 11 opozičných spolupracovníkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet