Na hlavný obsah

Navaľnému vo väzení možno podávajú jed, zhoršil sa mu zdravotný stav

Za 15 dní schudol osem kíl.

Navaľnému vo väzení možno podávajú jed, zhoršil sa mu zdravotný stav
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj. Foto: TASR/AP

Za zhoršením zdravotného stavu väzneného ruského opozičného predáka Alexeja Navaľného by mohla byť ďalšia otrava, povedala agentúre AP Navaľného spolupracovníčka Anna Vedutaová. Navaľného právnik Vadim Kobzev v utorok (11. 4.) upozornil, že známy kritik Kremľa je chorý, ale že správa väznice mu odopiera starostlivosť a umiestnila ho už po niekoľkýkrát na samotku.

„Domnievame sa, že dostáva malé dávky jedu,“ oznámila agentúre Vedutaová, ktorá pracuje z Washingtonu pre Navaľného Fond boja proti korupcii. Jed podľa nej pritom Navaľnyj zrejme dostáva v neznámych pilulkách.

V noci z piatka (7. 4.) na sobotu (8. 4.) k Navaľnému volali záchranku pre akútne problémy so žalúdkom, napísal v utorok Kobzev na svojom twitterovom účte. Uviedol tiež, že jeho klient trpí neznámou chorobou, na ktorú ho nikto nelieči.

Právnik tiež upozornil, že podľa lekárskych záznamov Navaľnyj za 15 dní počas predchádzajúceho pobytu na samotke schudol osem kíl. Dodal, že bude žiadať vykonanie toxikologických a rádiologických testov.

Štyridsaťšesťročný opozičný predák sa v roku 2020 niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok. Zo zosnovania otravy obvinil Kremeľ, ten to ale odmieta a popiera aj to, že by bol Navaľnyj vôbec terčom podobného útoku.

Navaľnyj si teraz v Rusku odpykáva 11,5 roka väzenia. Za mrežami sa ocitol po tom, ako ho súd uznal vinným z podvodov a pohŕdania súdom v prípadoch, ktoré boli podľa Navalného vykonštruované s cieľom ho umlčať, pripomína agentúra Reuters.

Od vlaňajšieho leta je Navaľnyj na samotke už po trinásty raz, upozornila agentúra DPA. Panujú tam mimoriadne prísne podmienky. Väzeň v nej napríklad nesmie mať žiadne osobné veci, nemôže telefonovať, dostávať balíčky a nemá prístup k informáciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet