Na hlavný obsah

NBS predstavila novú zberateľskú desaťeurovú mincu

Vyrobia maximálne 15 000 kusov.

Slovensko má novú zberateľskú mincu k 150. výročiu spustenia parnej prevádzky na železničnej trati Bratislava – Trnava v hodnote 10 eur. Predstavila ju Národná banka Slovenska (NBS) a Mincovňa Kremnica v stredu (19. 4.) v Múzeu dopravy Bratislava.

Minca váži 18 gramov, meria takmer 3,5 centimetra a vyrobili ju zo striebra a medi. Náklad je limitovaný – vyrobia maximálne 15 000 kusov.

Na snímke zberateľská minca.
Na snímke zberateľská minca. Foto: nbs.sk

Na jej líci sú historické budovy železničných staníc s označením miest Bratislava a Trnava a dopĺňa ju fragment oblúkového viaduktu. Nad kompozíciou je vyznačená železničná trasa medzi Bratislavou a Trnavou s označením zastávok Svätý Jur, Pezinok, Šenkvice, Báhoň a Cífer.

Okrem toho sa na tejto strane nachádza letopočet, štátny znak a názov štátu s nominálnou hodnotu zberateľskej mince.

Na rube mince sa nachádza zobrazenie parnej lokomotívy so zásobníkom na palivo, nad ktorou sú erby Bratislavy a Trnavy. Nad tým je nápis označujúci počiatočnú a cieľovú stanicu a letopočet 1873. Spoločnosť Považskej železnice vtedy totiž zahájila prevádzku parnej železnice slávnostným odchodom parného vlaku z Bratislavy do Trnavy.

„Vlak pozostával z 12 vozňov a ťahal ho rušeň Nagy Szombat. Rušne mali tri hnacie nápravy a dvojnápravové zásobníky na vodu a uhlie. Dokázali ísť rýchlosťou 45 kilometrov za hodinu,“ uviedla NBS na svojej webovej stránke.

Okrem iného sa na rube mince nachádza aj skratka Mincovne Kremnica a iniciálky autora zberateľskej mince akademického sochára Zbyňka Fojtů.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko