Na hlavný obsah

Nechali sa ukrižovať ako Ježiš Kristus. Na Filipínach po troch rokoch ožil známy rituál

Katolícka cirkev sa k nemu nestavia ústretovo.

Nechali sa ukrižovať ako Ježiš Kristus. Na Filipínach po troch rokoch ožil známy rituál
Niekoľko radikálnych veriacich sa na Filipínach opäť podrobilo tradičnému rituálu pribíjania na kríž, ktorým napodobňujú utrpenie Ježiša Krista. Foto: ČTK/AP/Aaron Favila

Niekoľko radikálnych veriacich sa v piatok (7. 4.) na Filipínach opäť podrobilo tradičnému rituálu pribíjania na kríž, ktorým napodobňujú utrpenie Ježiša Krista. Zvyk, ktorý priťahuje tisíce veriacich i turistov, hoci sa k nemu katolícka cirkev nestavia ústretovo, sa vrátil po trojročnej prestávke vynútenej pandémiou covidu-19. Informovala o tom agentúra AP.

Radikálnych veriacich, ktorí sa rozhodli nechať sa ukrižovať, sprevádzali na vrch pri obci San Pedro Cutud dedinčania prezlečení za rímskych stotníkov a pribili ich na kríže. Tradičného rituálu sa tam zúčastnilo osem mužov, vrátane 62-ročného maliara Rubena Enajeho, ktorého na kríž pribili po štyridsiaty raz.

Enaje po ukrižovaní uviedol, že sa modlí za eliminovanie choroby covid-19 a za ukončenie ruskej agresie proti Ukrajine. Tá prispela k rastúcim cenám potravín a plynu po celom svete. „Ide len o tieto dve krajiny zapojené do vojny, Rusko a Ukrajinu, ale zasiahnutí sme všetci,“ uviedol maliar.

Otec štyroch detí vzhľadom na svoj vek rozmýšľa, že so zvykom skončí, definitívne sa ale rozhodne až na budúci rok. Hoci bolesť z pribíjania nie je taká silná, ako očakáva, uviedol, že je pred každým pribíjaním nervózny, pretože by na kríži mohol zomrieť.

Enaje so zvykom začal, keď v roku 1985 takmer bez ujmy prežil pád z trojposchodovej budovy. Rituálu sa zúčastňuje ako poďakovanie za to, čo považoval za zázrak. Keď sa jeho blízki údajne jeden po druhom uzdravili z vážnych chorôb, v rituále pokračoval a stal sa akousi miestnou celebritou.

Tisíce turistov a veriacich

V San Pedro Cutud sa podľa organizátorov zišlo asi 15-tisíc filipínskych i zahraničných turistov a veriacich. Na mieste panovala slávnostná atmosféra, dedinčania predávali balenú vodu, klobúky, náboženské predmety a polícia dohliadala na poriadok.

Mnoho ďalších ľudí si bičovalo chrbát v nádeji, že tak zmývajú svoje hriechy a zabezpečia uzdravenie svojich blízkych či úspešnejší život. Niektorí účastníci v minulosti otvárali kajúcnikom rany na chrbte rozbitým sklom, aby bol rituál dostatočne krvavý.

Tento hrôzostrašný zvyk podľa AP odráža jedinečnú podobu filipínskeho katolicizmu, ktorý spája cirkevné tradície s ľudovými poverami. Cirkevní predstavitelia na Filipínach sa proti ukrižovaniu ohradzujú. Poukazujú na to, že ľudia môžu svoju hlbokú vieru a náboženskú oddanosť prejaviť bez toho, aby si ubližovali. A to napríklad charitatívnou činnosťou.

Podľa miestneho významného katolíckeho kňaza a aktivistu Roberta Reyesa sú krvavé obrady odrazom toho, že cirkev nedokázala mnohých Filipínčanov plne poučiť o kresťanských princípoch. Nechala ich na vlastnú päsť hľadať spôsoby, ako hľadať Božiu pomoc pri najrôznejších problémoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet