Na hlavný obsah

Americký politológ pre RTVS: Negatívna publicita má pre Donalda Trumpa často pozitívne následky

Až doteraz totiž bojoval s nezáujmom médií.

Americký politológ pre RTVS: Negatívna publicita má pre Donalda Trumpa často pozitívne následky
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Donald Trump sa v utorok (4. 4.) stane prvým americkým prezidentom v histórii, ktorého obvinia z porušenia zákona. Miliardár trvá na svojej nevine. Tvrdí, že ide o politické prenasledovanie. Hneď po presune z New Yorku späť na Floridu plánuje vystúpiť pred svojimi stúpencami na predvolebnom mítingu.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Rajec:

Keď Donald Trump 22. novembra minulého roka oznámil, že chce opäť kandidovať na prezidenta, reakcia verejnosti bola vlažná. Jeho preferencie odvtedy postupne klesali a bojoval s nezáujmom médií.

To už neplatí. Trump, ktorého v utorok v New Yorku obžalujú, je opäť v centre pozornosti. „Pre Donalda Trumpa má negatívna publicita často pozitívne následky. Pozornosť sa sústredí na neho a môže sa hrať na martýra. To účinkuje na jeho stúpencov,“ pre RTVS vysvetlil politológ Lawrence Evans.

Podľa Evansa obžaloba Trumpovi v krátkodobom horizonte pomôže. Za 24 hodín od oznámenia, že veľká porota odobrila obvinenie, vyzbieral na svoju kampaň viac ako štyri milióny dolárov.

„Vďaka tomuto vyzbiera veľa peňazí a jeho preferencie stúpnu. Ďalší republikáni, ktorí kandidujú, alebo chcú kandidovať na prezidenta, sa okolo Trumpa zjednotili. Nemali na výber. To sťažuje ich schopnosti sa mu v primárkach postaviť,“ vysvetlila politológ.

V primárkach Trumpovi obžaloba pomôže

Zatiaľ, čo v republikánskych primárkach obžaloba Trumpovi pomôže, vo všeobecných voľbách budú mať údajne jeho problémy so zákonom na jeho kampaň negatívny vplyv. Evans verí, že situácia vyhovuje Joeovi Bidenovi.

„Trumpa možno obvinia aj pre násilnosti zo 6. januára 2021 a pre snahu sfalšovať voľby v Georgii. To sú omnoho vážnejšie prípady. To mu vo všeobecných voľbách ublíži,“ dodal Evans.

Aj v prípade, že Trumpa súdy uznajú za vinného, tak ho to z prezidentských volieb automaticky nediskvalifikuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál