Na hlavný obsah

Nemci hromadne žalujú výrobcov vakcín proti covidu. Hovoria o vážnych vedľajších účinkoch

Žaloby sa týkajú štyroch vakcín, ktoré v krajine povolili.

Nemci hromadne žalujú výrobcov vakcín proti covidu. Hovoria o vážnych vedľajších účinkoch
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Nemecku podali vyše 185 žalôb na výrobcov vakcín proti ochoreniu COVID-19 pre údajné vážne vedľajšie účinky po očkovaní. Žaloby sa týkajú všetkých štyroch výrobcov vakcín, ktoré povolili v krajine podávať.

Advokátske kancelárie v Düsseldorfe a vo Wiesbadene posudzovali takmer štyritísíc podaní z celého Nemecka. Len 185 prípadov uznali za vhodné pre žalobu.

Koncom apríla sa začne prvý proces, v ktorom jedna žena žaluje firmu BioNTech okrem iného aj za vážne problémy so srdcom po očkovaní. Nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach varuje pred rýchlymi závermi.

Žalobám na výrobcov vakcín proti covidu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

„Musíme pružne skúmať vedľajšie účinky vakcín a možno povedať, že máme čoraz jasnejší obraz. Aby však nevznikol falošný dojem, treba upozorniť na to, že ťažké následky po očkovaní zaznamenali Inštitút Paula Ehrlicha či Európska lieková agentúra. Ide o necelý jeden prípad na 10-tisíc očkovaní. Nie je to teda až také bežné. Každého pacienta však potrebujeme urýchlene identifikovať, aby sme mu čo najskôr pomohli,“ vyhlásil Lauterbach.

Pochybil výrobca či očkujúca osoba?

Na vakcíny proti covidu sa v zásade vzťahujú rovnaké pravidlá zodpovednosti ako na iné lieky. Výrobcu je možné brať na zodpovednosť, ak ide o výrobnú chybu. Ak však vakcínu podali neodborne, zodpovednosť nesie očkujúca osoba.

„V žiadnom z prípadov, ktoré sme skúmali, sa nepodarilo preukázať kauzálnu súvislosť medzi vzniknutou ujmou na zdraví a očkovacou látkou Comirnaty/BioNTech,“ uviedla firma BioNTech v oficiálnom stanovisku.

„Úlohou štátu je, aby bola pomoc účinná. Zdravotné pokladne preberú náklady za liečbu. Krajinské vlády platia zdravotnú starostlivosť, ak treba. V skutočnosti však máme problém na oboch stranách, lebo stále nemáme k dispozícii účinné lieky,“ dodal Lauterbach.

Podľa Inštitútu Roberta Kocha od začiatku očkovania podali v Nemecku viac ako 183 miliónov vakcín. Aj keď je počet prípadov s vážnymi následkami na také množstvo minimálny, civilné žaloby na výrobcov vakcín médiá ostro sledujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet