Na hlavný obsah

Nemecké letectvo zachytilo tri ruské lietadlá. Prelietali nad Baltským morom

Stroje mali vypnutý rádiový odpovedač.

Nemecké letectvo zachytilo tri ruské lietadlá.  Prelietali nad Baltským morom
Na ilustračnej snímke stíhačka. Foto: Unsplash

Nemecké letectvo v stredu (26. 4.) zachytilo tri ruské lietadlá, vrátane stíhačiek, ktoré prelietali medzinárodným vzdušným priestorom nad Baltským morom. Informuje o tom v stredu agentúra Reuters s odvolaním sa na Luftwaffe. Stroje mali vypnutý transpondér, teda rádiový odpovedač.

Nemecké a britské sily nasadili na identifikáciu dvoch stíhačiek Su-27 a jedného vojenského lietadla Il-20, uviedlo nemecké letectvo na twitteri. Z incidentu zverejnilo niekoľko snímok.

Na identifikáciu lietadiel vyslali stíhačky

Nemecké a britské stíhačky Eurofighter boli vyslané na identifikáciu troch ruských vojenských lietadiel, ktoré vstúpili do medzinárodného vzdušného priestoru nad Baltským morom bez zapnutého transpondéra. V stredu o tom informovali na Twitteri nemecké vzdušné sily a agentúra AFP.

Išlo o dve stíhačky Suchoj Su-27 a jedno prieskumné lietadlo Iľjušin Il-20, spresnili nemecké vzdušné sily, ktoré zverejnili aj fotografie ruských strojov.

Agentúra AFP pripomína, že Nemecko ako člen Severoatlantickej aliancie (NATO) pomáha monitorovať vzdušný priestor nad pobaltskými štátmi, ktoré na to nemajú vlastné prostriedky. Monitoring sa zintenzívnil po vlaňajšom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Podobnú operáciu absolvovalo v utorok nórske letectvo, ktorého stíhačky vzlietli na identifikáciu skupiny ruských vojenských lietadiel v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Barentsovým morom. Tvorili ju dva bombardéry Tu-160, dve tankovacie lietadlá Il-78 a tri stíhačky MiG-31.

Moskva pred 14 dňami uviedla, že vyslala do vzduchu nad Baltským morom stíhačku pre nemecké vojenské lietadlo, ktoré sa približovalo k ruskej hranici. Stíhačka nemecké lietadlo podľa ministerstva odprevadila od hraníc.

V marci USA ruskú armádu obvinili z „nebezpečného a neprofesionálneho“ správania, keď bolo nad Čiernym morom zničené americké bezpilotné lietadlo po tom, ako sa s ním podľa americkej armády zrazila ruská stíhačka. Moskva tvrdí, že dron sa „provokatívne“ pohyboval k ruskému územiu. Zároveň ale popiera, že by sa s ním ruské lietadlo stretlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet