Na hlavný obsah

Nemecko a Portugalsko chcú naďalej spolupracovať pri vojenskej podpore Ukrajiny

Obe krajiny Kyjevu poslali aj taky Leopard 2A6.

Nemecko a Portugalsko chcú naďalej spolupracovať pri vojenskej podpore Ukrajiny
Na snímke zľava nemecký kancelár Olaf Scholz a portugalský premiér Antonio Costa. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz a portugalský premiér António Costa sa v stredu (19. 4.) v Lisabone zhodli, že obe krajiny chcú naďalej spolupracovať, čo sa týka poskytovania vojenskej podpory pre ukrajinské sily. Vyplýva to zo správy tlačovej agentúry DPA.

Scholz označil spoločnú dodávku tankov Leopard 2 Kyjevu za „zjavný znak“ dobrej spolupráce oboch krajín. Costa dodal, že Lisabon chce spoločne s Berlínom pokračovať v dodávkach vojenskej pomoci Ukrajine v rámci svojich možností. Zároveň však bez toho, aby obmedzil vlastné obranné kapacity.

Portugalsko bolo prvou krajinou, ktorá sa Berlínu zaviazala, že vybaví ukrajinský prápor tankami Leopard 2A6. Berlín ich dosiaľ na Ukrajinu doručil celkovo 18 – Portugalsko tri. Nemecká vláda v januári po dlhom váhaní súhlasila s vytvorením aliancie na dodávky tankov Leopard 2 tamojšej výroby na Ukrajinu.

O ďalších dodávkach zbraní – aj v súvislosti s očakávanou jarnou protiofenzívou Ukrajiny – Scholz poznamenal, že „čo je teraz potrebné, je v zásade toho istého vybavenia“. Spomenul najmä protilietadlové systémy, tanky a bojové vozidlá pechoty, ako aj príslušnú muníciu. Dodal, že sa treba pripraviť sa na to, že vojna môže trvať ešte dlho.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet