Na hlavný obsah

Nemecko do konca roka stiahne zo Slovenka systémy Patriot. Dodá však za ne náhradu

Namiesto nich by Slovensko malo dostať dva systémy Mantis.

Nemecko do konca roka stiahne zo Slovenka systémy Patriot. Dodá však za ne náhradu
Ilustračná snímka - Systém protivzdušnej obrany Patriot. Foto: TASR/AP

Nemecká armáda plánuje tento rok ukončiť nasadenie svojich systémov protivzdušnej obrany Patriot v Poľsku a na Slovensku. Pre noviny mediálnej skupiny Funke to uviedol hovorca ministerstva obrany v Berlíne. Vyplýva to z piatkovej (21. 4.) správy agentúry DPA.

Stiahnutie systémov Patriot nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) z Poľska sa plánuje na jún; na Slovensku majú byť do konca tohto roka. Hovorca dodal, že obe krajiny mali o týchto plánoch informácie. „Samozrejme s našimi partnermi a NATO sme v nepretržitom kontakte, aby sme mohli primerane reagovať na príslušné zmeny situácie,“ uviedol.

Nemecko presunulo systémy Patriot do Poľska začiatkom roka po tom, čo vlani v novembri na územie Poľska pri hraniciach s Ukrajinou dopadla raketa, ktorá usmrtila dvoch farmárov. Berlín vtedy uviedol, že Varšave pomáha zaistiť jej vzdušný priestor.

Podľa Západu vrátane Severoatlantickej aliancie išlo o ukrajinskú protilietadlovú raketu určenú na obranu pred ruskými útokmi.

DPA pripomína, že Bundeswehr rozmiestnil dva svoje systémy Patriot na Slovensku v marci 2022. Berlín zareagoval po tom, čo Slovensko krátko po vypuknutí ofenzívy Kremľa poskytlo Ukrajine vlastné systémy protivzdušnej obrany S-300.

Berlín teraz plánuje Slovensku do októbra dodať dva systémy protivzdušnej obrany Mantis. To, že nemecké vojenské vybavenie umiestnené v SR musí ísť koncom roka 2023 do Nemecka na technickú údržbu, sa vedelo od vlaňajška.

Budú o tom rokovať spojenci

O všetkých rozhodnutiach súvisiacich s rozmiestnením nemeckých protivzdušných systémov Patriot na Slovensku a v Poľsku sa bude diskutovať so spojencami. Oznámilo to v piatok nemecké ministerstvo obrany.

Šéf rezortu Boris Pistorius bude o tejto záležitosti rokovať aj na piatkovom stretnutí kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na leteckej základni Ramstein v Nemecku. Vyplýva to zo správy agentúry Reuters.

Nemecké ministerstvo obrany sa takto vyjadrilo po tom, čo noviny mediálnej skupiny Funke s odvolaním sa na hovorcu nemeckého rezortu obrany informovali o pláne stiahnuť systémy Patriot zo Slovenska a z Poľska. Bratislavu a Varšavu už podľa tejto správy o tomto pláne oboznámili.

„Vyhlásenia týkajúce sa plánov o rozmiestnení našich eskadrón Patriot v Poľsku a na Slovensku sa týkali pôvodných plánov,“ uviedol nemecký rezort obrany vo vyhlásení. Dodal, že Pistorius bude o tejto záležitosti rokovať a koordinovať ju s partnermi na piatkovom stretnutí na základni Ramstein.

Nemecké ministerstvo uviedlo, že takéto rozhodnutia sú prijímané v „úzkej koordinácii s vrchným veliteľom síl NATO v Európe (SACEUR) a vždy si vyžadujú samostatné politické rozhodnutie“.

Nemecko presunulo systémy Patriot do Poľska. Stalo sa tak po tom, čo vlani v novembri do Poľska pri hraniciach s Ukrajinou dopadla raketa. Usmrtila dvoch farmárov. Nemecko dodalo systém Patriot aj Ukrajine, aby ju podporilo v boji proti Rusku, pripomína Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko