Na hlavný obsah

Nemecko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov

Rusko aj Nemecko vyhostia vyše 20 veľvyslancov.

Nemecko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov
Na fotografii hovorí hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharova. Foto: SITA/AP

Rusko vyhostí vyše 20 nemeckých diplomatov po tom, ako Berlín označil za nežiaduce osoby obdobný počet ruských diplomatických pracovníkov, uviedla v sobotu (22. 4.) agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na hovorkyňu ruskej diplomacie Mariju Zacharovovú.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí informáciu o vyhostení Rusov nepotvrdilo. Podľa Reuters však uviedlo, že Moskvu už niekoľko týždňov pre personálne obsadenie zahraničných zastúpení v krajine kontaktujú.

O vyhostení Rusov z Nemecka informovala najprv ruská agentúra TASS bez toho, aby spresnila ich počet. „Nemecké úrady prijali rozhodnutie o ďalšom hromadnom vyhostení zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Dôrazne odsudzujeme tieto kroky Berlína, ktorý naďalej vzdorne ničí celý rad rusko-nemeckých vzťahov, „citovala ruské ministerstvo zahraničia.

Nemecké ministerstvo zahraničia podľa agentúry DPA správu o vyhostení ruských diplomatov nepotvrdilo ani nevyvrátilo. „Vzali sme vyjadrenie hovorkyne ministerstva zahraničných vecí na vedomie,“ uviedlo bez ďalších podrobností.

Nemecká agentúra DPA v sobotu dopoludnia s odvolaním sa na hovorcu nemeckého armádneho letectva upozornila, že z moskovského letiska odletelo do Berlína lietadlo s takzvaným diplomatickým povolením.

Ďalšie podrobnosti podľa nej hovorca nezverejnil. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí však neskôr potvrdilo, že cesta tohto lietadla typu Iljušin Il 96-300 súvisí s rozhovormi o personálnom obsadení zahraničných misií.

Lety ruských lietadiel sú na území Európskej únie výnimočné po tom, ako EÚ po ruskom vpáde na Ukrajinu vo februári minulého roka uzavrela vzdušný priestor pre ruských dopravcov. Podľa agentúry DPA by sa ruské vládne lietadlo malo ešte dnes vrátiť do Moskvy.

Napäté nemecko-ruské vzťahy

Server Focus 25. marca napísal, že nemecké ministerstvo zahraničia sa chystá označiť vyše 30 ruských diplomatov pôsobiacich v Nemecku za nežiaduce osoby, pretože podľa bezpečnostných služieb využívajú svoj diplomatický status na nadväzovanie vzťahov s informátormi z politiky, hospodárstva i armády za účelom sabotážnej činnosti.

Nemecko-ruské vzťahy sú v poslednom čase značne napäté, výrazne sa zhoršili po vlaňajšej februárovej invázii Ruska na Ukrajinu. Vlani v apríli Berlín vypovedal štyri desiatky ruských diplomatov, ktorí boli podozriví zo špionážnej činnosti. Moskva reagovala vyhostením štyroch desiatok nemeckých diplomatov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet