Na hlavný obsah

Nemecko súhlasí s dodávkou poľských stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu

Stroje boli pôvodne súčasťou východonemeckého arzenálu.

Nemecko súhlasí s dodávkou poľských stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu
Na ilustračnej snímke stíhačka Mig-29. Foto: TASR

Nemecká vláda súhlasila s tým, aby Poľsko dodalo Ukrajine stíhačky MiG-29, ktoré boli pôvodne súčasťou východonemeckého arzenálu.

Informoval o tom vo štvrtok (13. 4.) nemecký spravodajský časopis Der Spiegel. Potvrdilo to aj nemecké ministerstvo obrany. Varšava predtým požiadala nemeckú vládu o súhlas s reexportom.

Hovorca nemeckého ministerstva obrany vo štvrtok uviedol, že Poliaci požiadali Berlín o súhlas s dodávkou stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Nemecký minister obrany Boris Pistorius ubezpečil, že nemecká vláda rozhodne o poľskej žiadosti ešte v tento deň. Neskôr nemecké ministerstvo obrany oznámilo, že spolková vláda poľskú žiadosť schválila.

V marci Poľsko uviedlo, že chce odovzdať Ukrajine stíhačky MiG-29 sovietskej výroby, aby podporilo susednú krajinu v jej boji proti ruskej agresii.

Varšava už tento mesiac poskytla Kyjevu prvé lietadlá MiG-29. Tie však nepochádzajú z pôvodných nemeckých zásob. Preto tento krok nepodliehal schváleniu Berlína, informovala tlačová agentúra DPA.

Dvadsaťdva lietadiel, ktoré boli predtým vo výzbroji armády NDR, kúpilo Poľsko v roku 2002. Jacek Siewiera, bezpečnostný poradca poľského prezidenta, koncom marca uviedol, že poľské letectvo ich má ešte aj dnes približne dvanásť. Zmluvy o predaji zbraní z Nemecka zvyčajne obsahujú klauzulu, že nemecká vláda musí súhlasiť s akýmkoľvek následným reexportom.

Poľský prezident Andrzej Duda minulý týždeň uviedol, že Poľsko doteraz poslalo Ukrajine osem stíhačiek MiG-29 a je pripravené poskytnúť ďalších šesť. Poľsko má naďalej vo svojom arzenáli ďalšie stíhačky tohto typu, ale má v úmysle poskytnúť ich Ukrajine až vtedy, keď bude mať náhradu. Poľská armáda si objednala moderné lietadlá z USA a Južnej Kórey.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet