Na hlavný obsah

Nemocnica vydávala neplatné recepty. Niektorým lekárňam to spôsobilo vážne problémy

Poisťovňa ich odmietla uznať.

Nemocnica vydávala neplatné recepty. Niektorým lekárňam to spôsobilo vážne problémy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Fakultná nemocnica v Prešove vydávala niekoľko týždňov neplatné recepty. Bolo na nich nesprávne evidenčné číslo. Poisťovňa ich odmietla uznať.

Na problém upozornil odbor zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja. Oznam poslal lekárnikom aj nemocnici.

„Samosprávny kraj požiadal nemocnicu o okamžité pozastavenie vypisovania receptov na nesprávne tlačivá,“ uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

Neplatné tlačivá nemocnici dodala prešovská firma. Prevzal ich skladník, ktorý len skontroloval, či sedí ich počet. Koľko ich lekári použili, nemocnica nevie.

„Nemuseli byť ani všetky bloky chybné. Samozrejme, hneď sme ich vymenili za správne recepty,“ zdôraznila technicko – prevádzková námestníčka riaditeľa nemocnice v Prešove Ivana Pronerová.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Robert Latta:

Majiteľ firmy v písomnej odpovedi pre RTVS uviedol, že pri výrobe tlačív nesprávne zadali počet číslic a chybné tlačivá už nahradili. Podľa lekárnickej komory to niektorým lekárňam spôsobilo vážne problémy.

„Podľa našich informácií sú to stovky receptov, ktoré sa vyskytli v celom Prešovskom kraji,“ uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

VšZP recepty nemohla preplatiť

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) zdôrazňuje, že recepty preplatiť nemohla. Dodáva, že nemocnica vystavila a lekárne prevzali recepty, ktoré nie sú v súlade s legislatívou.

„Ak by poisťovňa tieto neplatné recepty uhradila, porušila by tak zákon,“ skonštatovala manažérka odd. komunikácie VšZP Eva Peterová.

Nemocnica prijala aj opatrenia, aby sa to už neopakovalo. Recepty od firmy už nebude preberať skladník. „Bude ich preberať rovno zamestnanec, ktorý vystavuje objednávky a ktorý disponuje aj týmito vzormi,“ vyhlásila Pronerová.

Zároveň bude nemocnica dôslednejšie trvať na tom, aby lekári vypisovali recepty elektronicky. Nepreplatené recepty navrhuje nahradiť novými. „Naši lekári budú opätovne vypisovať tieto recepty,“ povedala Pronerová.

O tom, či je to správne riešenie, však má lekárnická komora pochybnosti. „Pretože pacient už môže napríklad byť aj po smrti,“ upozornil Sukeľ.

Všeobecná zdravotná poisťovňa dodáva, že riešenie spoločne s nemocnicou hľadajú tak, aby mohli byť tieto recepty uhradené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny