Na hlavný obsah

Nepokoje v Sudáne si vyžiadali najmenej 56 obetí a stovky zranených

OSN vyzýva obe bojujúce strany na ukončenie krízy.

Nepokoje v Sudáne si vyžiadali najmenej 56 obetí a stovky zranených
Dym v mestropole Sudánu – Chartúm. Foto: ČTK/AP/Marwan Ali

Pri násilných stretoch medzi armádou a polovojenskými jednotkami rýchlej podpory (RSF) prišlo v Sudáne o život už 56 ľudí. Ďalších takmer 600 ich utrpelo zranenia, uviedla v nedeľu (16. 4.) agentúra Reuters s odvolaním sa na výbor sudánskych lekárov.

Predchádzajúca bilancia denníka The New York Times (NYT), stará len niekoľko hodín, hovorila o 30 mŕtvych a 400 zranených. Kto má pod kontrolou metropolu Chartúm, nie je v tejto chvíli jasné.

Bezpečnostná rada OSN podľa agentúry DPA v nedeľu skoro ráno obe strany konfliktu vyzvala, aby zastavili boje a začali rozhovory na ukončenie krízy. Apelovala tiež na zabezpečenie bezpečného prístupu pre humanitárnych pracovníkov a ochranu zamestnancov svetovej organizácie.

NYT predtým napísal, že medzi mŕtvymi sú aj traja sudánski pracovníci Svetového programu pre výživu (WFP), ktorý spadá pod OSN. Server BBC News zase uviedol, že len v Chartúme doteraz boje pripravili o život 25 ľudí, vrátane 17 civilistov.

Strety prepukli v sobotu (15. 4.) práve v metropole, odkiaľ sa rozšírili aj do mnohých ďalších miest 45-miliónovej krajiny na severovýchode Afriky.

Boje hlásili okrem iného z regiónu Darfúr na západe štátu, ale napríklad tiež z prístavného mesta Port Sudán na úplnom východe krajiny, ktorá je zhruba päťkrát väčšia ako Nemecko.

Najsilnejšie boje sa odohrali v Chartúme

Najsilnejšie boje sa aj v noci odohrávali v Chartúme, v ktorého uliciach sú rozmiestnené delá a obrnené vozidlá. Jedna z obyvateliek šesťmiliónovej metropoly NYT povedala, že sa jej rodina celú sobotu ukrývala doma, zatiaľ čo zvonka bolo z niekoľkých smerov počuť boje. „Ani sa nemôžeme pozrieť von okolo domu, pretože nevieme, čo sa stane,“ uviedla.

Muhammad Hamdan Dagalo, ktorý stojí na čele RSF, tvrdí, že milície ovládajú väčšinu sudánskych vojenských základní a podarilo sa im tiež získať vyše 200 obrnených vozidiel. Jeho tvrdenie však nie je možné nezávisle overiť a armáda ho popiera. Dala tiež najavo, že so silnými milíciami vyjednávať nebude. Chce, aby sa rozpustili.

Americký minister zahraničia Antony Blinken v nedeľu za zásadné označil, aby obe znepriatelené strany okamžite ukončili strety. A to bez akýchkoľvek predchádzajúcich podmienok.

Súčasný vývoj je podľa Reuters dôsledkom rastúceho napätia medzi armádou a RSF kvôli začleneniu milícií do armády. Veliteľ RSF a šéf armády Abdal Fattáh Burhán, ktorý je de facto vládcom Sudánu, ešte v októbri 2021 spolupracovali, keď sa im v prevrate podarilo dostať k moci.

V posledných mesiacoch sa ale ich cesty rozišli. Obaja sa snažili posilniť svoje mocenské postavenie, zatiaľ čo mnohí zahraniční činitelia na nich vytváral tlak, aby moc odovzdali civilnej vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet